19:54 / 30.08.2023 Происшествия

Департамент патрульної поліції надасть повну юридичну підтримку своїм підлеглим, які вбили чоловіка в Дніпрі

Департамент патрульної поліції сприятиме слідству й проведенню службового розслідування інциденту в м. Дніпрі, де поліцейський застосував табельну зброю щодо водія, який не підкорився його вимогам, і надасть повну юридичну підтримку патрульним поліціянтам, заявив перший заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

"Ситуація важка. Буде зроблено повний розбір і вжито певних заходів. І я ще раз повторюю, що кваліфікацію сформує слідство, а висновки зробить суд. І цей випадок має навчити всіх, що є права й обов'язки. І це два невід'ємні поняття. Якщо кожен буде їх поважати в сукупності, то всі такі ситуації будуть завершуватись точно не так, як завершилась ця", - написав Білошицький у фейсбуці в середу.

Він зазначив, що не може висловитися щодо правомірності чи неправомірності дій поліціянта, щодо винуватості чи невинуватості, ґрунтуючись на фактах, а не здогадках, і закликав не поспішати "таврувати і робити висновки про винуватість поліцейських, помилковість їхніх дій, щедро прикрашаючи це все авторською юридичною кваліфікацією правопорушення".

"Я хотів би, щоб мої діти жили в країні, де героєм і прикладом є військовий, поліцейський, лікар, рятівник і багато інших, а не любитель хайпу і лайків, який вивчив кілька рядків закону про "причину зупинки". (...) І тоді нашим дітям не доведеться потрапляти на весілля до якогось нового "хрещеного батька", щоб попросити захисту, бо поліція нічого не може зробити. Але щоб було це "тоді", потрібно прийняти один факт: поліцейські - це наші люди, з наших людей і для наших людей. (...) Ці люди виконують свою роботу щодня і щоночі. І як би не було тяжко і критично - вони все одно працюють", - наголосив Білошицький.

Як відомо, за даними слідства, двоє патрульних зупинили авто, в якому перебували неповнолітні діти. На вимогу вийти з авто водій і пасажири відмовилися, після чого вони почали силою витягувати їх з автівки, а також використали газовий балончик.

Під час бійки поліціянт здійснив три постріли в спину пасажиру з табельної зброї. Від отриманих вогнепальних поранень той помер на місці.

Державне бюро розслідувань розпочало розслідування інциденту, кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 115, ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України. Вирішується питання про затримання поліцейського і висунення йому підозри.