18:43 / 29.08.2023 Происшествия

Кухарі порадили, як правильно варити буряк

Ілюстративне фото

Час приготування столового буряку здебільшого залежить від його розміру, - чим менше овочі, тим швидше приготуються.

Варто також звернути увагу на товщину шкірки, краще, коли вона тоненька.

"Якщо варити овочі середнього розміру – до 10 см в діаметрі, витратите від 50 хвилин до 1,5 години. Потім, щоб вони дійшли готовності, злийте воду, залийте холодну та залиште ще на 15 хвилин. Маленькі бурячки варяться від 40 хвилин до години, а на дуже великі витратите від 1,5-2 години", - говорить шеф-кухар Євген Клопотенко.

Якщо готуєте молоденькі овочі, пильнуйте за ними. Варяться вони досить швидко та можуть розваритися. На буряки середнього розміру потрібно 20-30 хвилин та їх не потрібно заливати холодною водою, зауважив кулінар.

Для приготування страв, звісно, потрібен найсолодший буряк. Купуючи, орієнтуйтесь на темно-бордовий колір. Якщо бачите надпис "буряк бордо" – це саме той сорт, дуже солодкий.

Варіть якісні буряки – тверді, без темних плям, вм'ятин та інших пошкоджень, бо через них буде витікати сік і овочі до кінця приготування втратять свій насичений колір.

Якщо є бадилля, зріжте його так, щоб не пошкодити шкірку, а хвостик залиште цілим. Якщо обірвете його, частина соку буде витікати.

Перед тим, як варити, добре помийте овочі, перекладіть в каструлю та залийте холодною водою. Ставте на вогонь та чекайте, поки закипить. А після зробіть середній вогонь та варіть 50 хвилин. Слідкуйте за тим, щоб буряки завжди були повністю покриті водою. Якщо рідина википає, підливайте окріп.

Їх не потрібно солити в процесі приготування, а цукор за бажанням додайте. Це покращить їх смак. Достатньо 2 ч. л. на 2 л води. Перевіряйте готовність буряків зубочисткою. Якщо добре встромлюється, то вони готові.

Цей спосіб довший, але овоч більше збереже свій насичений яскравий колір. Помийте буряки, обсушіть паперовим рушником та кожен загорніть у два шари фольги. Викладіть у форму для запікання чи на деко. Ставте в розігріту до 180 градусів духовку на 1,5-2 години. Після дістаньте та залиште охолоджуватися у фользі. Потім зніміть її, очистьте шкірку та використовуйте.

Підготувала: Ніна Петрович