11:48 / 23.08.2023 Происшествия

Екс-власника мережі ресторанів "Tarantino" підозрюють у фінансуванні війни

Фото: Дмитро Федотенков

Слідчі Державного бюро розслідувань намагаються затримати колишнього співвласника мережі ресторанів "Tarantino family" 43-річного Дмитра Федотенкова. Його підозрюють у фінансуванні агресії Росії, під час обшуків у підконтрольних йому структурах виявили документи співпраці з країною-агресором.

Арештувати і доставити Дмитра Федотенкова до України Печерський райсуд Києва постановив 21 липня. Затримати його поки не вдається, бо з січня 2022 року переховується у австрійському Відні.

Екс-ресторатора також підозрюють у рейдерстві і привласненні активів столичної будівельної компанії "Укрбуд", унаслідок якого сотні людей не можуть отримати квартири.

"Федотенкова чекає "тріумфальне" повернення додому. Цей крок є дуже важливим у стратегії повернення активів "Укрбуду". Заради добудови і передачі квартир інвесторам варто лише повернути наші активи", - каже колишній власник "Укрбуду" Максим Микитась. 

Ресторатор – "надійний" компаньйон

Дмитро Федотенков – колишній співвласник ресторанів "Tarantino family". Мережа постійно розвивалась, нараховувала понад 70 закладів харчування, зокрема майже 50 – у Києві, понад 10 - у Москві, один – у Лондоні.

З 2017 року Федотенков, який досі ніколи не займався будівельним бізнесом, увійшов у довіру до директора "Укрбуду" Олега Майбороди і власника компанії Максима Микитася, інвестував гроші у спільні проекти. Коли здобув максимальний рівень довіри – отримав доступ до управління активами компанії. Тоді ж, за версією слідчих Державного бюро розслідувань, привласнив більшість активів. Мова йде про десятки мільйонів доларів.

Екс-президент «Укрбуда» Максим Микитась та гендиректор «Укрбуд девелопмент» Олег Майборода

Зараз Федотенков підозрюється "в організації протиправного заволодіння майном підприємства, частками їх засновників, учасників, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів, за попередньою змовою групою осіб, вчиненому повторно, що заподіяло велику шкоду, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.206-2 КК України. У результаті здійснення вказаних злочинних дій за попередньою змовою з встановленими слідством особами двічі організував протиправне заволодіння часткою у 100% в ТОВ "Укрбуд девелопмент".

"Дмитро Федотенков і Олег Майборода публічно активно співчували інвесторам ЖК "Укрбуд". В цей час розпродавали вкрадені активи. Як можна розповідати будівельниками, що не можеш заплатити зарплату, й одразу їхати продавати цілі поверхи, земельні ділянки наших ЖК? Гроші інвесторів перекочували в їхні кишені. Житлові комплекси "Едельвейс", "Ламанш", "Поділ Гранд Вінтаж" безплатно перейшли у приватну власність Федотенкова, Майбороди та інших", - розповідає Максим Микитась.

Гроші українців йшли на фінансування агресії Росії

Гроші від прибутку ресторанів і вкрадені активи "Укрбуду" – десятки мільйонів доларів. Їх не просто залишали на офшорних рахунках, витрачали на дорогі автівки й літаки. У період з 2017 по 2021 роки Федотенков активно розвивав свою мережу ресторанів, відкривав нові заклади у найдорожчих місцях Києва, Москви і Лондона, у 2020 році придбав власний літак. Його компанія, яка управляє такими київськими ресторанами, як Муракамі, Руккола, Fabius, Дрова, Harvest та інші, навіть після початку широкомасштабного вторгнення рашистів в Україну продовжувала за офшорними схемами переказувати гроші до Росії. Крім того, було встановлено, що учасники злочинної групи причетні до незаконних заволодінь земельних ділянок та підприємств, а також контролюють певну частину будівельного бізнесу на території Києва.

З середини 2000-х Дмитро Федотенков тісно співпрацював з російськими партнерами і кураторами.  Його знак "Tarantino Family" в Росії представлений торговими марками "Tar и Ant. Ino" і "Rest Family". Керуючою компанією "Rest Family" є російське ТОВ "Рестхолдинг", котра займає один офіс з компанією "Мир" – на вул.. Народна, 11 у Москві. Обидві компанії належать концерну "Россіум", власником котрого є російський мільярдер Роман Авдєєв, який підтримує політику президента РФ Путіна та війну проти України.

Основною офіційною діяльністю концерну "Россіум" є вкладення інвестицій у цінні папери та дилерство. Концерн також контролює девелоперський холдинг "Інград", котрий працює на ринку житлової та комерційної нерухомості в Московській області.

Радником генерального директора концерну "Россіум" працює Сергій Медведчук – рідний брат зрадника України Віктора Медведчука - співголови Опозиційного Блоку "За Життя" і кума Володимира Путіна. Також він брав участь у прийнятті рішень в ПАТ "Аптечна мережа 36,6". Акціонером якої є Московський кредитний банк, підконтрольний тому ж таки Авдєєву.

Російський олігарх Роман Авдєєв

Дмитро Федотенков активно співпрацював також із проросійським політиком Дмитром Ісаєнком – заступником міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у 2007-2015 роках, віце-президентом Конфедерації будівельників України. Він – народний депутат України, №15 у списку ОПЗЖ. Ісаєнко причетний до крупного розкрадання майна ЗСУ. Зараз – також фігурант кримінальних справ. 10 березня 2023 року НАБУ та САП повідомили Ісаєнку підозру у спробі заволодіння земельною ділянкою площею 8 га у Києві. 2019 року депутат від ОПЗЖ задекларував готівки на 151,34 млн грн: 17 млн грн та $5 млн. Вага готівки у стогривневих банкнотах склала 1,5 тони. Він брав активну участь у махінаціях з "Укрбудом".

Дмитро Ісаєнко

Федотенков та Ісаєнко досі товаришують, разом відпочивають та відзначають світлини одне одного у соцмережах.

Втеча з України перед вторгненням

За місяць до повномасштабного вторгнення Росії Дмитро Федотенков втік з України. Вилетів до іспанської Барселони, зараз живе у австрійському Відні.

"Його попередили з РФ", - пояснює Максим Микитась.

У 2023 році Дмитро Федотенков відкрив три ресторани у австрійському Відні. Повертатись до України і відповідати перед українським правосуддям не планує.

Про українського ресторатора-втікача пише австрійська преса "Український гастропідприємець під час війни зникає з рідної країни і відкриває три ресторани у Відні. У його оточенні спливають офшорні компанії та зв'язки з Москвою", - йдеться у статті під назвою "Піца для "Віденського батальйону" у матеріалі австрійського видання Datum.

Нині тривають необхідні процедури для екстрадиції Федотенкова в Україну. Для цього вже є ухвала Печерського суду, і наразі його подано в міжнародний розшук через базу Інтерполу. Тож є надія, що Федотенков і поплічники таки отримають по заслугам.