17:08 / 22.08.2023 Происшествия

Українська влада не може або не хоче конфіскувати активи прорашистського олігарха Фрідмана

Влада 10 місяців не може конфіскувати активи російського олігарха Михайла Фрідмана. Дані мільйонів українців досі можуть бути доступні рф через "Київстар" і Helsi.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

ЦПК зазначає, що Михайло Фрідман потрапив під українські санкції ще у жовтні 2022 року.

"За цей час українська влада не змогла конфіскувати більшість активів олігарха. Так само немає додаткових санкційних рішень від РНБО щодо компаній, пов’язаних з Фрідманом або його українськими активами", — йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що у травні 2023 року ЦПК разом з Автомайданом подали звернення до Мін’юсту щодо конфіскації активів Фрідмана. Але його справа досі так і не потрапила до Вищого антикорупційного суду.

Місяць тому Альфа-Банк (зараз – Сенс Банк) перейшов у власність держави, але олігарх все ще контролює інші активи.

"Під час великої війни російський олігарх так само володіє часткою в компаніях, які мають доступ до персональних даних мільйонів українців. Це частка компанії зв’язку "Київстар", кількість абонентів якої на початку 2022 року становила 26 млн осіб. А також медичний сервіс "Хелсі Україна", де зареєстровані 23 млн пацієнтів, який Київстар встиг придбати, в розпал війни", — зазначили у ЦПК. 

У центрі зазначили, що очікуваний прибуток від конфіскації активів Фрідмана може сягнути більше мільярда гривень.

"Це, до прикладу, понад 15% від того, що зібрав Фонд "Повернись живим" за 2022 рік. Тож ЦПК наполягає – влада має якнайшвидше знайти шляхи для безпечної конфіскації цих активів. Це важливо для безпеки мільйонів українців", — йдеться у повідомленні.

Через вторгнення росії в Україну Євросоюз запровадив санкції проти низки російських олігархів. Російські мільярдери Михайло Фрідман і Петро Авен подали позови в Європейський суд юстиції проти Ради ЄС через санкції, впроваджені на тлі вторгнення рф в Україну.