20:01 / 21.08.2023 Происшествия

СБУ розслідує кримінальне провадження за фактом російського ракетного удару по центру Чернігова

Служба безпеки України встановила, що російська армія Чернігів ракетним комплексом "Іскандер".

Спецслужба розслідує кримінальне провадження за фактом російського ракетного удару по центру міста за статтею "порушення законів та звичаїв війни", передає "Українська правда".

"З метою об'єктивного та максимально повного розслідування цієї трагедії слідчі СБУ здійснюють цілий комплекс слідчих та оперативних заходів. Вони збирають відповідну доказову базу, опитують свідків тощо", – йдеться у повідомленні СБУ.

Попередньо встановили, що по театру запустили ракету 9М727.

Балістична ракета "Іскандера" – переміщується по високій траєкторії висотою близько 100 км, свою ціль вона атакує згори на швидкості, як декларують у РФ, до 7500 км/год. Це мінімізує час, який є у зенітних ракетних комплексів для її перехоплення. Окрім цього, балістична ракета "Іскандера" маневрує перед ударом та скидає хибні цілі, які на радарах виглядають як сама ракета.

Внаслідок обстрілу Чернігова загинуло сім осіб. За попередніми даними, поранення отримали 117 людей, 25 людей госпіталізували.

Зруйновано дах обласного драмтеатру, пошкоджена одна з пожежних частин, дах будинку та магазин у центрі міста.

Основні жертви ракетного удару російських військ по центру Чернігова перебували в автотранспорті чи переходили дорогу, а також поверталися з церкви.

Водночас усі, хто перебував у приміщенні драматичного театру, вчасно спустилися в укриття, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.