14:07 / 17.08.2023 Происшествия

Що станеться, якщо повістку отримали, а до військомату не потрапили

Під час мобілізації, яка триває через війну, до армії підлягають військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Військовозобов'язаним, які отримали повістку, однак, не прийшли до ТЦК, загрожує відповідальність - адміністративна або кримінальна, пише NV.

Після того, як військовозобов'язаний отримав повістку, він повинен з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повістки не можна оскаржити в суді, а неявка на виклик до ТЦК карається адміністративним штрафом або кримінальною відповідальністю.

У разі неприбуття до ТЦК за викликом для уточнення даних або проходження медкомісії, особі загрожує адміністративний штраф у розмірі:

– за перше порушення від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 – 3400 грн);

– у разі повторного порушення протягом року від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3400 – 8500 грн).

Адміністративний штраф за неявку за повісткою або порушення правил військового обліку призначає начальник ТЦК, але для цього людині необхідно особисто з'явитися в ТЦК.

Людина отримує квитанцію та оплачує штраф, після чого отримує повістку та здійснює те, що від неї вимагається.

Якщо ж військовозобов'язаний не з'явився після проходження медкомісії, отримання повістки-призову до ЗСУ або мобілізаційного розпорядження, то він несе кримінальну відповідальність.

Відповідно до статті 336 Кримінального кодексу України ухилення від призову на службу у період воєнного часу карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.