00:01 / 15.08.2023 Происшествия

ООН продовжує готувати списки депортованих ворогом українських дітей

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець сподівається, що ООН хоча б спробує їх скласти, пише Укрінформ

"Станом на сьогодні я очікую офіційну відповідь. Ми сподіваємося, що такі списки нам передадуть, ми їх чекаємо. Я сподіваюся, що ООН спробує принаймні це зробити", - повідомив він. 

Він нагадав, що раніше російська сторона неодноразово заявляла про понад 700 тисяч вивезених українських дітей, і в цій ситуації логічним є отримання через ООН списків цих дітей. При цьому Лубінець висловив думку, що названа Росією цифра перебільшена. Однак в української влади немає доступу до тимчасово окупованих територій, тому на цей час неможливо сказати, скільки дітей проживає на тимчасово окупованій території, а скільки виїхало.

Лубінець наголосив, що держава використовує різні майданчики і сценарії, аби повернути всіх своїх громадян.и.

"Проблема з усіма одна і та сама – бажання росіян віддавати українських дітей, громадян України, через різні канали комунікації. Якщо вони не роблять це через ООН, так само ми станом на зараз не бачимо, що є велике бажання передавати через інші канали", - зазначив Лубінець.

Підготувала: Ніна Петрович