18:56 / 10.08.2023 Происшествия

Журналістам стало відомо про деякі махінації Міноборони, коли окупанти ще були у Бучі

14 березня 2022 року, через три тижні після початку вторгнення, Міноборони замовило у київської фірми ТОВ "Танос Технолоджи" один мільйон вегетаріанських сухпайків із Туреччини на 430 млн грн, що за курсом на той час становило 14,7 млн доларів.

В статті Юрія Ніколова та Віталія Кононученка Хороша і погана новина про Міноборони йдеться про те, що дані про цей контракт досі не оприлюднені у "Прозорро", хоча Міноборони мусило їх публікувати після законодавчих змін цієї весни.

Із додаткової угоди до цього контракту від 8 липня 2022 року відомо, що у початковій версії був підігрівач їжі, але потім він зник. Натомість до складу сухпайка включили курячий паштет — єдиний м’ясомісткий продукт серед вегетаріанського раціону.

Наразі вартість окремих складових у контракті Міноборони невідома. Але відома ціна, за якою "Танос Технолоджи" купувало складові сухпайків у турецької фірми "Orta Akdeniz Gumrok Ve Tiracet Bm". Квасоля, боби, булгур, суп і компот разом коштували 181 грн. Таким чином, на курячий паштет, печиво, каву у стіках та одноразовий посуд припадало аж 248 грн. ZN.UA не вдалося знайти настільки дорогих товарів у магазині «Новус», щоб вийти на подібну розрахункову суму.

Такі ж продукти на початку 2022 року закуповували й інші українські фірми. Наприклад, мережа магазинів "Таврія-В" імпортувала їх із Туреччини майже вдвічі дешевше. Так, квасолю борлотто і боби у мексиканському соусі Yayla ввозили в країну за митною ціною 0,81 дол., або ж 23,73 грн за упаковку. Ціна Міноборони, нагадаємо, становила 43,88 грн/шт. за квасолю та 40,95 грн/шт. за боби.

Підготувала: Ніна Петрович