11:46 / 08.08.2023 Происшествия

СБУ нейтралізувала чотирьох рашистських агенток на Донеччині

Контррозвідка Служби безпеки України провела багатоетапну спецоперацію, у результаті якої нейтралізовано ще одну російську агентурну мережу на Донеччині.

Зокрема викрили жінок, які працювали на ФСБ та "вагнерівців", повідомила 8 серпня пресслужба СБУ. Зловмисницям загрожує довічне ув'язнення.

"Особливістю ворожої групи було те, що вона складалась винятково з місцевих жінок, які підтримали збройну агресію рф проти України. Зловмисниці одночасно працювали на ФСБ та приватну військову компанію "Вагнер". За вказівками окупантів їхні поплічниці збирали розвіддані про кількість та передислокацію військової техніки Сил оборони на території регіону", – ідеться у повідомленні.

Передусім вони намагалися виявити і "злити" агресору напрямки вильотів бойової авіації ЗСУ, зокрема ударних гелікоптерів під Авдіївкою. Також їх цікавили маршрути переміщення важкої бронетехніки українських військ з прифронтових територій на передову.

Для збору розвідувальної інформації фігурантки обходили місцевість і приховано робили фотознімки українських об'єктів. Усі отримані відомості передавали за двома каналами зв'язку – російському "куратору" з ФСБ і представнику "вагнерівців".

Для комунікації використовували закриті чати в одному із популярних месенджерів.

Співробітники СБУ затримали трьох учасниць російської агентури під час збору ними розвідданих. Крім того, встановили особу резидентки (старшої) ворожої групи, яка на початку повномасштабного вторгнення виїхала до рф для координації "підопічних" з території країни-агресорки.

Усі четверо російських агенток є мешканками Покровського району. Ще до 24 лютого 2022 року вони були завербовані окупантами і донедавна перебували в "режимі очікування".

Під час обшуків за адресами проживання фігуранток виявили мобільні телефони, які вони використовували у розвідувально-підривній діяльності на користь рф.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили трьом затриманим про підозру. Їм обрали запобіжний захід – тримання під вартою. Триває розслідування.