11:26 / 08.08.2023 Происшествия

Між Китаєм і росією посилюються розбіжності щодо врегулювання війни в Україні – ISW

Аналітики Інституту вивчення війни США вважають, що мирні переговори у Джидді у Саудівській Аравії засвідчили те, що між Китаєм та Росією посилюються розбіжності щодо врегулювання війни в Україні. В останнього звіті ISW було акцентовано й на матеріалі Financial Times, за даними якого китайські представники під час зустрічі були "конструктивними" і прагнули показати, що КНР – "це не росія".

Ба більше, китайська делегація висловила готовність взяти участь у наступній зустрічі такого формату. Вона, ймовірно, відбудеться також без участі росії - на полях саміту G20. 

Також ISW, посилаючись на російські джерела, наголошує, що кремль відкинув не лише українську формулу миру, але й пропозицію КНР, яка налічує 12 пунктів, і яку китайська делегація повторно представила під час зустріч у Джидді. Тим часом китайська еліта, за даними інсайдера,  таємно висловлює невдоволення діями російської влади, спрямованими на врегулювання ситуації в Україні. 

"Повідомлення з переговорів у Саудівській Аравії та інсайдерські заяви, якщо вони відповідають дійсності, узгоджуються з попередніми оцінками ISW про те, що Китай не повністю солідарний з росією в питанні України і що відносини між росією і Китаєм не є "партнерством без обмежень", як того бажає Кремль", - підсумували у ISW.

Нагадаємо, з 5 до 6 серпня у Джидді у Саудівській Аравії проходили переговори щодо української формули миру. Участь у них взяли високопоставлені чиновники й дипломати з близько 40 країн, в тому числі Індії та Китаю. Росію туди не запросили, адже завдання цієї зустрічі - розподілити між країнами-учасниками пункти української формули миру. 

ТЭГИ: