17:54 / 07.08.2023 Происшествия

Син депутатки зі "слуг" виїхав з України й не повернувся назад, – розслідування

Повнолітній син народної депутатки від фракції «Слуга Народу» Олени Копанчук Дмитро в період повномасштабного вторгнення кілька разів виїжджав з України. Під час останнього такого разу не повернувся.

Про це йдеться в розслідуванні львівського видання NGL.media (колишні «Наші гроші. Львів»).

Журналісти стверджують, що попри чинну заборону виїзду з країни для чоловіків призовного віку минулого року Дмитро Копанчук тричі побував за кордоном.

Принаймні двічі (24-25 липня та 1-18 серпня ) син парламентарки виїжджав як водій-волонтер через систему «Шлях». Копанчука вносила до системи «Шлях» Хмельницька обласна військова адміністрація, повідомили в «Укртрансбезпеці» у відповідь на запит NGL.media.

Цього року Дмитро Копанчук уже не користувався «Шляхом». За даними видання, 1 січня він перетнув у Смільниці українсько-польський кордон на новій Toyota Land Cruiser Prado 150, яка належить компанії «Гідросвіт», де він є співвласником.

Офіційною підставою для виїзду став супровід його батька, 46-річного Володимира Копанчука з другою групою інвалідності, доцента кафедри кримінального права Хмельницького університету управління та права.

Трохи більш як через місяць, 7 лютого, Володимир Копанчук тим же автомобілем повернувся до України разом із ексдепутатом Хмельницької облради й колишнім бізнес-партнером Олени Копанчук Володимиром Федорчуком.

Федорчук особисто підтвердив NGL.media, що повернувся в Україну разом із Володимиром Копанчуком. 25 березня батька Дмитра за кермом тієї ж Toyota Land Cruiser Prado 150 оштрафували за порушення ПДР у Тернопільській області.

Проте сам Дмитро Копанчук так і не повернувся. Це прямо суперечить законодавчій вимозі повернутися в країну не пізніше, як супроводжувана людина з інвалідністю.

Народна депутатка Олена Копанчук відмовилася говорити з журналістами NGL.media. Батько, Володимир Копанчук, сказав лиш наступне: «А чого я вам маю підказувати, як зв’язатись із моїм сином? Він дорослий хлопець, чого ви до мене телефонуєте?»

Уже понад сім місяців Дмитро Копанчук не з’являється в Рудківській міськраді, де є депутатом від партії «Слуга Народу». Там знають, що він за кордоном. Секретарка міськради Світлана Винницька уточнила, що востаннє депутата бачили в стінах міськради 15 грудня 2022 року.

Загалом з осені 2020-го депутати Рудківської міськради збиралися 24 рази, проте Копанчук був на засіданнях лише 10 разів. Міськрада могла б достроково припинити повноваження депутата за його особистою заявою, але він її не надсилав.

Більше про Дмитра Копанчука

Він у 2022 році балотувався від «Слуги народу»до міськради в Рудках, що на Львівщині. Й у віці 20 років він успішно став депутатом. Жоден із місцевих виборців не проголосував безпосередньо за Дмитра, але в партійному списку він був під другим номером. Тому, коли «Слуга Народу» подолала бар’єр у 5%, змогла провести в раду трьох депутатів, одним із яких став Дмитро Копанчук.

На той момент 20-річний Дмитро Копанчук, як указує NGL.media, уже керував кількома компаніями й отримував вищу освіту у Львівській політехніці.

У 2022 році він закінчив бакалаврат і вступив на магістратуру за напрямком «електроенергетика, електротехніка та електромеханіка». Але, як з’ясували журналісти, він так і не скористався можливістю продовжити навчання в цьому виші.