10:24 / 04.08.2023 Происшествия

СБУ затримала юрисконсульта "партії Шарія"

Фото: t.me/SBUkr

В Одесі СБУ вдалося затримати юрисконсульта "партії Шарія", який працював на російську воєнну розвідку. Про це повідомляє СБУ.

Він передавав агресору цілі для повітряних ударів по місту, відслідковував місця дислокації та переміщення українських підрозділів ППО, звітував про наслідки "прильотів" ракет і ударів дронами-камікадзе.

За даними слідства, зловмисник є приватним юристом, який раніше був помічником-консультантом декількох депутатів із фракції "партії Шарія" в одній із райрад Одеської області. Після повномасштабного вторгнення рф він разом із дружиною виїхав до тимчасово окупованого Сімферополя, де за власної ініціативи звернувся до "військового комісаріату Криму".

Там його завербував кадровий співробітник 3-го оперативного відділу 316-го розвідувального центру російського ГРУ Григорій Іванов. Він працював під прикриттям та представився співробітником ФСБ.

Він дав підписку про негласне співробітництво на користь рф, після чого агенту було присвоєно оперативний псевдонім "Diezel". Фігурант отримав 500 доларів США "авансу" за проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. І після цього повернувся в Одесу для збору розвідданих.

Крім того, зрадник намагався встановлювати контакти з місцевими правоохоронцями, вивчаючи їхні кандидатури для поповнення агентурної мережі російських спецслужб.

Одеситу повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Наразі він під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Також планується повідомлення про підозру в шпигунстві його російському куратору.

BAGNET нагадує, що за держзраду судитимуть відомого проросійського блогера Анатолія Шарія та ексочільника поліції Вінниччини, які працювали на фсб рф.

Підготував: Сергій Дага