16:34 / 23.07.2023 Происшествия

Міноборони не працює над забезпеченням ЗСУ дронами, - волонтерка

Міноборони законтрактувало лише 9 видів ударних дронів та до шести FPV дронів, проте немає укладених угод з українськими виробниками, розповіла у програмі "Війна і волонтери" волонтерка Ольга Тесляк, передає, Еспресо.Захід.

"Я прочитала, що в Міністерстві оборони законтрактували 28 видів безпілотних літальних апаратів. З них лише 9 видів ударних дронів і до 6 – FPV дронів. Але ніхто не написав, що були укладені угоди з виробниками українськими. У нас виготовляють величезні БПЛА, тобто Валькірії, Лелеки, Фурії. Є заводи в Україні, які виготовляють ці дрони. Зрозуміло, що мавіків ніхто не робить. Це не реально. Такий вид дронів робить лише одна фірма в Китаї. Його аналогів по світу немає. Є аутел, але друге і третє покоління не мають захисту від ворожих РЕБ і дуже швидко зчитуються. За кілька хвилин росіяни їх приземляють. FPV дрон має від цього захист. Але ним потрібно вміти літати. Це цілий комплекс. До нього треба окуляри, пульт, всі антени, різні модулі, ретранслятори. У цьому треба розбиратися. Це не просто іграшка, взяв і полетів. Це значно складніше. Але я не знайшла інформації, що Міноборони організовує державні закупівлі чи домовляється з якимось заводом FPV дронів про постачання їх для підрозділів. Хоча в нас є багато виробники".

Останній часом почали з'являтися тендери на закупівлю квадрокоптерів. Але це місцеві ініціативи. Ольга Тесляк вважає, що глобально це не правильно. 

"Я вважаю, що війна – проблема кожного громадянина України. Не можна бути абстрагованим від війни, коли ти живеш в країні, яка воює, на яку напали і удавати, що тебе це не стосується. Я це не приймаю. З одного боку це класно, що народ розказує державі, що вона має робити. У мене таке враження, що це якийсь лакмусовий папірець. Коли якийсь законопроєкт чи постанова приймається, якщо народ це сприймає нормально, пропускає повз увагу, воно проходить на будь-якому рівні все починає діяти. Як тільки народ починає піднімати кіпіш в соцмережах і починає бунтувати, одразу уряд чи Верховна рада починають давати задню. З одного боку це класно, що народ живе життям цієї країни і тим, що відбувається. Але з іншого боку, в країнах цивілізованого світу все-таки держава повинна спочатку захищати народ. І озброєнням повинна держава забезпечувати, а не люди самі собі повинні купувати", – додає волонтерка.

Підготовила: Ніна Петрович