17:53 / 05.07.2023 Происшествия

Черговий "срач" у соцмережах відбувається навколо заяви Луценка про те, що він іде з армії

Колишній міністр внутрішніх справ і генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що вже не буде служити в армії.

Заявив, що його зняли з військового обліку через встановлену інвалідність. Про це Луценко написав у Facebook.

"Київ, Миколаївщина, Бахмут. Честь була служити в такій армії, з такими людьми, в такий час. Але фізіологія невблаганна – військова лікарська комісія встановили інвалідність, що призвело до наказу про зняття з військового обліку", – повідомив.

"Тепер буду наближати перемогу в якості волонтера", – сказав Луценко.

Повідомлення прокоментувала у Twitter керівниця медичної служби батальйону "Вовки Да Вінчі" Аліна Михайлова.

Захисниця заявила, що правоохоронним органам "треба б поцікавитися тим, яке ВЛК встановило інвалідність".

"У нас боєць з другою групою продовжує службу. Враховуючи, що час його лікування та відновлення/реабілітації зайняв майже рік", – написала і назвала ексгенпрокурора "клоуном".

Перед цим заяву Луценка також прокоментував військовий Володимир Шередега. Написав у Twitter, що ВЛК не встановлює інвалідність.

"Мовчу вже про те, що інвалідність не є підставою для звільнення з армії у військовій час", – прокоментував.

"Інвалідність не має жодного стосунку до придатності до військової служби. Придатність встановлює ВЛК. інвалідність – МСЕК (медико-соціальна експертна комісія. – Ред.). Це дві абсолютно різні комісії. Ви можете мати інвалідність за рішенням МСЕК, але бути придатним до служби за висновком ВЛК", – сказав військовий.

Юрій Луценко підписав контракт на проходження військової служби 25 лютого минулого року. Пішов служити в ТРО.

Тричі був народним депутатом. У Верхоній Раді восьмого скликання був членом Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. У 2016-19 роках працював на посаді генерального прокурора.

У травні Верховна Рада ухвалила законопроєкти щодо удосконалення роботи ВЛК та оформлення документів для лікування військовослужбовців. Президент підписав два законопроєкти.

Раніше повідомлялося, що колишній народний депутат Тарас Чорновіл втрапив у скандал: він розкритикував керівницю медичної служби батальйону “Вовки Да Вінчі” Аліну Михайлову. Чорновіл нібито назвав депутата Київради Михайлову “підолігархічною підстилкою”.

Нагадаємо, що на початку червня розгорівся ще один скандал, пов’язаний із прізвищем Михайлової. Вдова народного депутата VIII скликання, загиблого бійця Сил оборони Олега Барни Ольга через соцмережі закликала Аліну Михайлову не ділити українців “на сорти скотів”.

“Ви – віку моїх синів, тому, даруйте, якщо сприймете мій допис як якесь “наставництво”. Мені дуже прикро було читати про “порохоскотів”, як Ви назвали людей, які мають інші політичні уподобання, ніж Ви. Впевнена, найгірше, що ми можемо зараз робити – це сваритися в середині країни і ділити українців на “сорти скотів”, даруйте, це не мій термін і він мені глибоко образливий”, – заявила Ольга Барна.

Підготувала: Ніна Петрович