17:22 / 29.06.2023 Происшествия

У чотирьох областях розпочалися масштабні навчання з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС


У Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській та Херсонській областях розпочались масштабні навчання з подолання наслідків можливого теракту на Запорізькій АЕС.

Про це повідомляє Міністерство енергетики.

«Головне завдання навчань – відпрацювати протоколи спільних дій усіх відповідних служб для оперативного реагування та мінімізації наслідків у разі можливого теракту на ЗАЕС», - зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

У проведенні навчань беруть участь міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Крук, президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, голова Держінспекції ядерного регулювання України Олег Коріков, голова ВЦА Дніпропетровської області Сергій Лисак, голова Запорізької ОДА Юрій Малашко, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, а також представники Миколаївської та Херсонської обласних військових адміністрацій.

Він уточнив, що експерти НАЕК «Енергоатом» розробили кілька сценаріїв можливого розвитку подій на ЗАЕС, які будуть відпрацьовані під час навчань.

Як повідомив у Телеграмі голова Запорізької ОВА Юрій Малашко, тренування зараз проходять на території м. Запоріжжя та Запорізького району

"Розпочинаються командно-штабні навчання з органами управління та силами цивільного захисту Запорізької області. Тренування відбуватиметься на території м. Запоріжжя та Запорізького району. Можливі тимчасові обмеження руху на окремих ділянках. Просимо громадян зберігати спокій та з розумінням поставитись до деяких незручностей!", - йдеться у дописі.

Метою заходу є злагодження дій всіх служб у разі реальної загрози виникнення надзвичайної ситуації на ЗАЕС.

В ОВА наголосили, що ситуація контрольована, тому просять громадян утриматися від надмірної інформаційної уваги до проведення тренувань.

Крім того, навчання проходитимуть у Нікопольському та Криворізькому районах. Буде відпрацьовано алгоритм дій на випадок теракту на Запорізькій АЕС.

Як повідомлялося, 4 березня 2022 року росіяни окупували ЗАЕС. 22 червня 2023 року Президент України Володимир Зеленський заявив про плани росії влаштувати теракт на Запорізькій АЕС.