17:22 / 25.06.2023 Происшествия

МАГАТЕ підтвердило мінування: у Держінспекції з ядерної безпеки розповіли про ситуацію на ЗАЕС

Ілюстративне фото з відкритих джерел

російські окупанти замінували охолоджувач Запорізької атомної електростанції. Про це в ефірі національного телемарафону заявив в.о. голови Головного держінспектора з ядерної та радіаційної безпеки Олег Коріков.

"Ми маємо чітку інформацію від нашого Головного управління розвідки про водолазні роботи і від колег, які там наразі на ЗАЕС працюють, про те, що були водолазні роботи кілька днів тому в районі цих затворів, які сполучають  Каховське водосховище і ставок-охолоджувач ЗАЕС.

Тобто цю інформацію потрібно перевірять і в разі детонування цих мін зникне фактично, як Каховське водосховище, так і водосховище-охолоджувач атомної електростанції. І буде набагато складніше підтримувати режим розсіювання тепла від відпрацьованого ядерного палива. 

Щодо мінування, так: МАГАТЕ підтвердило факт мінування території за межами проммайданчика і в межах проммайданчика ЗАЕС, що є насправді неприйнятним. Це суперечить вимогам з ядерної та радіаційної безпеки.

Нам відомо, що на Запорізькій АЕС - до 3,5 тисяч військовослужбовців росії, там знаходиться військова техніка. Там їздять вантажівки з боєкомплектами. Там артилерійські сховища.

Виробничі приміщення ЗАЕС, а саме машинні зали енергоблоків №1, 2, 4 використовуються як укриття для всього того, що я сказав. І це немає нічого спільного з ядерною і радіаційною безпекою", – заявив в.о. голови Головного держінспектора з ядерної та радіаційної безпеки Олег Коріков.

Підготував: Сергій Дага