02:20 / 20.06.2023 Происшествия

В протирадіаційному укритті зберігають картоплю і консервацію

У Бердичеві протирадіаційне укриття на вулиці Новоіванівській, 48, призначене для переховування двохсот мешканців мікрорайону, проте деякі його приміщення використовуються мешканцями будинку для зберігання картоплі та консервації.

Як розповів Суспільному заступник Бердичівського міського голови Руслан Квятківський, у Бердичеві 44 протирадіаційних укриття. У шести з них цьогоріч зроблять капітальний ремонт. Комори для зберігання харчів є тільки у будинку по вулиці Новоіванівській, 48, і у зв'язку з капітальним ремонтом цього укриття планується їх ліквідація.

"Цьогоріч на капітальний ремонт шести укриттів виділено сім з половиною мільйонів. Ці укриття раніше перебували на балансі приватного ЖЕКу, який збанкрутував. Тому виникли певні складнощі з виділенням необхідних коштів. Вирішення всіх питань вже налагоджено, і процес ремонту незабаром розпочнеться. Щодо укриття в будинку на вулиці Новоіванівській, то питання в тому, що воно самовільно забудоване і деяких стін там не повинно бути", – говорить Руслан Квятківський.

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконавчого комітету Бердичівської міської ради Петро Зозуля пояснив, що вказане протирадіаційне укриття має переховувати 200 мешканців мікрорайону. Однак, через те, що мешканці будинку використовують його приміщення як складові кімнати, тепер укриття не може вмістити таку кількість людей.

"На капітальний ремонт укриття на вулиці Новоіванівській виділили півтора мільйона гривень. Планується встановити нову вентиляційну систему, замінити освітлення та повністю оновити каналізаційну систему. Укриття також розширять, а всі сараї знесуть. На укриття розроблена відповідна проєктно-кошторисна документація, яка пройде експертну оцінку перед початком ремонтних робіт", – сказав Петро Зозуля.

Бердичівлянин Василь Бачинський показав протирадіаційне укриття, яке розташоване в його будинку на вулиці Новоіванівській, 48, і розповів, що тут мешканці не лише переховуються під час повітряної тривоги, але й зберігають у коморах картоплю і консервацію.

"Ви зрозумійте, навіть якщо нам доведеться спустилися сюди і щось прилетить, то там у кожного є що з'їсти. Але, якщо прийдеться, то зробимо ремонт. У нас люди все розуміють", – каже Василь Бачинський.

Руслан Квятківський говорить, аби зробити ремонт укриття в будинку на Новоіванівській необхідно збільшити його площу, але не всі мешканці погоджуються прибирати комори. Ця ситуація триває вже майже рік.

"Ми зверталися до них, але вони відмовляються прибрати ці сарайчики з укриття. Ймовірно, ми будемо звертатися до суду з вимогою знести ці сарайчики", – каже Руслан Квятківський.