14:55 / 19.06.2023 Происшествия

Синагога в Бродах, що є пам’яткою національного значення, фактично зруйнована внаслідок неналежного догляду

У Бродах, що на Львівщині, обвалилися дахівка та склепіння синагоги, що є пам’яткою національного значення.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив житель міста Віталій Пристава.

Він також опублікував фотографії, зроблені одразу після обвалу, а також світлину, зроблену напередодні.

"Причиною, звісно, є відсутність уваги до історичної пам'ятки XVIII ст, аварійний стан стін та каркасу, який утримував дах. Плюс сьогодні сили дощу доклалися до руйнування. Шкода, що на очах втрачаємо історичні пам'ятки. Гадаю варто звернути увагу відповідним службам, владі, громадськості та розпочати якісний процес консервації того, що залишилось від синагоги", – написав він.

Довідково. Велика Бродівська синагога — колишня синагога у місті Броди на Львівщині. Кам'яна будівля, зведена у XVIII столітті. Нині перебуває в аварійному стані. Синагога має статус пам'ятки архітектури національного значення під охоронним № 403. Вона розташована на південному заході від площі Ринок, на сучасній вулиці Гончарській.

Перших руйнацій вона зазнала у травні 1859 року, коли стала жертвою великої пожежі, яка знищила більшу частину Бродів. Остаточно наслідки цієї пожежі ліквідували лише під час ремонту 1903 року. Великих руйнувань зазнала синагога в роки Другої світової війни. Тоді були втрачені північна та південна прибудови. А вже в наш час, занедбана і закинута, під впливом природних явищ обвалилась західна стіна, а з 2006 року почали систематично обвалюватися склепіння.

У середині 1960-х років проведено ремонт споруди та у приміщенні синагоги облаштували склад. Однак через постійне протікання даху будівлею перестали користуватися, і вона стала пусткою, що згодом призвело до швидкої руйнації. У 1991 році місцева влада спробувала відреставрувати будівлю під картинну галерею, однак через брак коштів роботи припинили.