12:14 / 16.06.2023 Происшествия

Рашисти хочуть підірвати ЗАЕС для дестабілізації в Україні, – Зеленський

Російська влада хоче підірвати Запорізьку АЕС для дестабілізації в Україні, а також для того, щоб світ тиснув на Київ, вимагаючи зупинити війну.

Про це президент Володимир Зеленський  розповів в інтерв’ю американському телеканалу NBC News.

“Росія хоче підірвати (Запорізьку. – ред.) АЕС. Тому що, так само як і з (Каховською. – Ред.) дамбою, вони не зацікавлені в безпековій ситуації в Україні. Їм постійно потрібна дестабілізація тут, і вони хочуть, щоб світ тиснув на Україну зупинити цей конфлікт”, – заявив Зеленський.

За словами президента, передача Україні західної техніки невеликим партіями лише продовжує тривалість російсько-української війни.

“Якщо нам масово передадуть військове обладнання, яке зараз перебуває на балансі у наших партнерів, ми швидше переможемо”, – додав він.

Нагадаємо, 15 червня генеральний директор МАГАТЕ (Міжнародного агентства з атомної енергії) Рафаель Гроссі прибув на тимчасово захоплену російськими військами Запорізьку АЕС.

Водночас росіяни на ЗАЕС перешкоджають переведенню в безпечний режим “холодного” зупину енергоблока №5 Запорізької атомної станції. Він залишається єдиним із шести енергоблоків станції в “гарячому” зупині й продовжує споживати дефіцитну воду зі ставка охолоджувача.

Напередодні в “Енергоатомі” повідомили, що попри підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, ситуація на Запорізькій АЕС залишається стабільною та контрольованою.

Як відомо, вночі проти 6 червня російські окупаційні війська підірвали Каховську гідроелектростанцію. В Укргідроенерго заявили, що ГЕС не підлягає відновленню. При цьому неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.