19:10 / 09.06.2023 Происшествия

Росіяни передали угорцям украиїнських поплонених

Віцепрем'єр-міністр Угорщини Жолт Шем'єн заявив, що РПЦ передала країні групу українських військовополонених із Закарпаття, а  одним з посередників мала виступити благодійна організація Мальтійська служба допомоги Суверенного Ордену Госпітальєрів.

Проте, як заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, Україна не знала про передачу Угорщині українських полонених з Росії.

"Український уряд не був поінформований про відповідні перемовини між угорською та російською сторонами. Із публічних заяв віцепрем‘єр-міністра Угорщини ми дізналися, що Росія передала Будапешту одинадцять українців угорського походження", - повідомив Ніколенко.

Він підкреслив, що звільнення українських військовополонених – це "завжди гарна новина" і що "Україна в співпраці із міжнародними партнерами активно працює, аби повернути всіх наших захисників додому". 

Через ситуацію з полоненими до МЗС України нині запросили тимчасового повіреного Угорщини для "предметної розмови". 

"Українська сторона передала звернення надати детальну інформацію про наших громадян та невідкладно забезпечити до них доступ для українського консула, аби ознайомитися із їхнім станом здоров’я та надати їм консульську допомогу. Під час зустрічі окремо наголосили на необхідності координації взаємодії із таких чутливих питань, як звільнення військовополонених", - додав речник МЗСУ.

Раніше у прес-службі РПЦ опублікували заяву про те, що "передача відбулася на прохання угорської сторони".

Підготовила: Ніна Петрович