04:44 / 09.06.2023 Происшествия

НАТО готується до підриву ЗАЕС

У НАТО розробили план на випадок різних подій у зв’язку з повномасштабною війною в Україні, зокрема й ядерним інцидентом на Запорізькій АЕС, розповіла помічниця генерального секретаря Альянсу з публічної політики Байба Браже.

Вона окремо наголосила, що не хоче спекулювати щодо різних варіантів розвитку подій на ЗАЕС, зокрема з огляду на руйнування дамби Каховської ГЕС, що ставить під загрозу охолодження ядерних реакторів.

“Є чітке пояснення МАГАТЕ та заява генерального секретаря Гроссі про те, що зараз на цій атомній станції є достатньо води для охолодження на наступні декілька місяців. Тому зараз важливо використати цей час, щоб  підготуватися до усіх можливих позаштатних ситуацій і забезпечити відсутність ризику нової катастрофи”, – сказала вона.

Водночас Браже зауважила, що НАТО – це оборонний альянс, головним завданням якого є колективна оборона 31 держави-члена та їхнього населення. “Тому нам потрібні плани захисту, які будуть виконуватися, для яких є достатні перевірені сили – і військові, і цивільні. Адже НАТО – це не лише військові. Я це все розповідаю, щоб  пояснити: звичайно ж, у НАТО є необхідні плани”, – додала вона.

При цьому помічниця генсека зазначила, що Альянс “дуже уважно ставиться” до того, аби утриматися від спекуляцій на ядерній тематиці, оскільки питання ядерного стримування “викликає певні занепокоєння у суспільстві”.

Підготувала: Ніна Петрович