16:19 / 07.06.2023 Происшествия

Погрози та змова з криміналітетом КОДА: керівник Гостомельської ВА звернувся до президента через саботаж керівництва області

Керівництво Київської ОДА понад пів року не затверджує штатний розпис Гостомельської військової адміністрації. Очільник ВА генерал Борисюк заявив про саботаж і змову чиновників з колишньою кримінально-олігархічною елітою.
 
Керівник Гостомельської селищної військової адміністрації Сергій Борисюк звернувся до президента України через блокування роботи органу, яке ставить під загрозу відновлення громади. Звернення він озвучив під час пресконференції в “Укрінформі”. Ситуацію в громаді назвав критичною. Офіційний лист з конкретними фактами та інформацією про схеми також скеровано до Офісу президента.
 
“В процесі нашої діяльності майже з самого початку виникло блокування з боку керівництва Київської обласної державної адміністрації при призначенні моїх заступників і керівників відділів. Водночас вони намагалися призначити своїх людей. А з жовтня 2022 року взагалі не підписаний жодний трудовий контракт з украй необхідними фахівцями адміністрації. Штат укомплектований на 60%. За цей же період Київською ОДА не затверджено нову структуру та штатний розпис Гостомельської ВСА, не надане право щодо затвердження містобудівних умов”, – заявив керівник Гостомельської ВСА Сергій Борисюк.
 
Він повідомив, що військова адміністрація, яку було утворено ще в липні торік, досі не отримала повноважень органу місцевого самоврядування. У таких діях посадовців Київської ОДА Гостомельська ВСА вбачає ознаки саботажу та навмисного блокування роботи військово-цивільного органу у військовий час. Пов’язують це із відмовою призначити на посади у Гостомельській ВСА осіб, рекомендованих КОДА, доброчесність яких викликала питання, після чого колишній очільник області Олексій Кулеба публічно погрожував генералові Сергієві Борисюку звільненням і врученням підозри.
 
“Дивує тісна взаємодія заступників голови Київської ОДА з колишньою місцевою кримінально-олігархічною владою Гостомеля, яка намагається повернути собі можливість розпродажу землі та розкрадання коштів громади, – наголосив генерал. – Посадові особи Київської ОДА, лобіюючи інтереси приватної компанії, ставлять перепони щодо розміщення модульного містечка для 536 постраждалих осіб, фактично підтримуючи спробу рейдерського захоплення землі громади”.
 
Роботі Гостомельської військової адміністрації також перешкоджає надзвичайна активність правоохоронних органів. Останнім часом орган отримує безліч запитів від Бюро економічної безпеки, Державного бюро розслідувань, Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції, Служби безпеки України, Національного агентства із запобігання корупції. Також проводяться обшуки та вилучення документів.
 
Керівник Гостомельської військової адміністрації наголосив, що дії правоохоронців мають ознаки виконання замовлення. Він додав, що не тримається за крісло та готовий піти у відставку за наявності законних підстав.

Нагадаємо, раніше Бюро економічної безпеки заявило, що посадовці Гостомельської ВСА можуть бути причетні до завдання збитків державному бюджету на 5 мільйонів гривень. За версією слідства, договори про відновлення житлового фонду та облаштування укриттів були укладені із завищенням цін. У військовій адміністрації можливі помилки пояснили необхідністю проводити закупівлі швидко в умовах повномасштабної війни. При цьому перевіряти підрядників орган не може, бо Київська ОДА не затверджує його штатний розпис.