19:05 / 05.06.2023 Происшествия

Художника з Криму пропонують відправити до тюрми на 18 років

Фото з відкртих джерел

Російська прокуратура пропонує 18 років суворого режиму для художника з Євпаторії Богдана Зізи, який у травні минулого року облив синьою і жовтою фарбами будівлю російської адміністрації у Євпаторії, протестуючи проти війни в Україні.

Як зазначає видання "Ґрати", чоловік облив синьою і жовтою фарбами будівлю російської адміністрації у кримській Євпаторії, та кинув "коктейль Молотова".

Тоді його затримали та висунули звинувачення в теракті та закликах до тероризму за відеозвернення, яке він підготував разом з акцією протесту.

Під час свого виступу в військовому суді у ростові-на-дону, Зіза оголосив про своє рішення почати голодування з 10 липня. Він також вимагав позбавити його російського громадянства, яке він отримав після окупації Криму, і звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях.

"Я, Зіза Богдан Сергійович, будучи громадянином України, перебуваючи при здоровому глузді та тверезому глузді, усвідомлюючи свої дії та усвідомлюючи наслідки, оголошую голодування, вимога якого - позбавлення мене громадянства РФ, а також звільнення всіх українських політичних в'язнів із російського ув'язнення і передача їх українській стороні", - цитує Зізу видання.

Також Зіза заявив, що він забороняє застосовувати до нього примусове годування.

"Подібні дії прошу вважати тортурами, бо будуть виконані проти моєї волі", - сказав він.

Підготувала: Ніна Петрович