07:14 / 26.05.2023 Происшествия

Працівнику Києво-Печерської лаври, який заперечував існування України, повідомили про підозру

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Співробітники СБУ у м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Київської міської прокуратури задокументували підривну діяльність штатного водія Києво-Печерської лаври, який заперечував російську збройну агресію і виправдовував захоплення українських територій, повідомляє пресслужба СБУ.

"У квітні поточного року фігурант у коментарі одному з вітчизняних телеканалів назвав тимчасово захоплений Крим "російським", а кордони нашої держави "не зареєстрованими".

Крім того, він сказав журналістці, що "путін не розпочинав війну" проти України, а загибель цивільного населення від російських повітряних ударів назвав "закономірним"", – зазначається у повідомленні.

За даними слідства, "56-річний прихильник рашизму ще на початку повномасштабного вторгнення підтримував російських окупантів і заперечував їхні воєнні злочини".

Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила факти незаконної діяльності фігуранта проти державної безпеки України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Підготував: Сергій Дага