18:30 / 22.05.2023 Происшествия

Генпрокурор розповів про відомі випадки насильства оккупантами мешканців Херсону

Фото: Сергій Левицький

Щонайменше 17 осіб пережили сексуальне насильство окупантами в Херсоні, заявив генеральний прокурор України Андрій Костін, передає LB.ua.

"Зброя Росії — це терор проти мирного населення. Тортури та сексуальне насильство. Катування та вбивства цивільних, зґвалтування та мародерство. Це справжнє обличчя так званого руського миру", — заявив він на конференції #U4J: Respect. Support. Justice.

За його словами, під час окупації в Херсоні була облаштована катівня.

"Близько 200 осіб були піддані тортурам з боку окупаційних військ. Це буди проукраїнські активісти, воїни АТО, ООС, правоохоронці та члени їх сімей. Щонайменше 17 з них пережили сексуальне насильство. Як кажу саме — щонайменше. Через сенситивний характер цих злочинів. Упередження, яке все ще, на жаль існує в нашому суспільстві. Та, на жаль, традиційну недовіру до органів влади та правопорядку. Люди побоюються повідомляти про те, що з ними зробили загарбники. Наша спільна мета — це змінити", — пообіцяв він.

Костін підкреслив, що на всіх деокупованих територіях «ми бачимо одну й ту саму картину" і що "ми розглядаємо ці патерни, системність цих злочинів як ознаки спланованої політики винищення українського народу. Тобто геноцид".

Підготувала: Ніна Петрович