08:11 / 22.05.2023 Происшествия

У Києві затримали громадянина рф, який продавав документи для виїзду ухилянтів за кордон

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Співробітники СБУ спільно з Нацполіцією за процесуального керівництва Печерської окружної прокуратурою м. Києва, а також за сприяння Київської обласної військової адміністрації у Києві ліквідували канал незаконного виїзду за кордон українських громадян призовного віку.

Незаконну діяльність організував громадянин рф, який до початку повномасштабного вторгнення прибув в Україну і отримав посвідчення адвоката, повідомляє пресслужба СБУ.

"Після 24 лютого минулого року він за гроші пропонував потенційним призовникам своє "сприяння" у нелегальному виїзді до Євросоюзу.

Своїх клієнтів "оформлював" як водіїв міжнародних вантажних перевезень.

Щоб внести фіктивні "відомості" до системи "Шлях", зловмисник залучив спільника – чиновника Київської обласної військової адміністрації", – йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ задокументували факти протиправної діяльності учасників "схеми" і затримали в столиці її організатора – російського громадянина на передачі йому 10 тис. дол. за групу "клієнтів".

Під час обшуків за місцем проживання затриманого виявлено:

  • бойову гранату Ф-1;
  • посвідчення добровольчого формування однієї з територіальних громад Київської області;
  • російський військовий квиток;
  • документи із доказами незаконних дій.

Наразі обом фігурантам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Крім того, громадянин країни-агресора додатково підозрюється за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів у виді тримання під вартою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Підготував: Сергій Дага