06:36 / 18.05.2023 Происшествия

СБУ заблокувала схеми нелегального виїзду за кордон: серед "клієнтів" – росіяни, які хотіли потрапити до ЄС

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Служба безпеки України ліквідувала ще три схеми незаконної міграції через державний кордон України.

У результаті комплексних заходів затримано організаторів оборудок. Зловмисники допомагали своїм клієнтам нелегально виїхати за межі нашої держави на підставі фальшивих документів.

Вартість таких "послуг" становила до 5 тис. дол. з однієї особи, повідомляє пресслужба СБУ.

Так, у Львівській області:

затримано 39-річного мешканця регіону, який пропонував чоловікам призовного віку фіктивні документи для виїзду за кордон.

Також встановлено, що до нього звертались громадяни рф, які на початку повномасштабного вторгнення перебували в Україні і намагались виїхати до країн Євросоюзу.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон).

На Запоріжжі:

Головне управління внутрішньої безпеки СБУ затримало мешканця Донеччини, який намагався підкупити співробітника Служби, аби той допоміг отримати "документи" для зняття з військового обліку.

За оперативною інформацією, в подальшому ухилянт міг використати "папери" для незаконного перетину держкордону.

Втім, співробітник СБУ одразу доповів керівництву за фактом "пропозиції". А зловмисника – одразу затримали.

На підставі зібраних доказів ухилянту повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

У Рівненській області:

нейтралізовано злочинну групу, яка спеціалізувалась на переправленні ухилянтів за межі України під виглядом водіїв міжнародних пасажирських перевезень та волонтерів.

Наразі фігурантам повідомлено про підозру за ч. 2, ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон).

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

На підставі зібраних Службою безпеки доказів суд визнав його винним за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Підготував: Сергій Дага