10:55 / 06.05.2023 Происшествия

"Полювання" на HIMARS: на сході України затримали агентів рф

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури затримали ще двох учасників розгалуженої агентурної мережі фсб, які проводили розвідувально-підривну діяльність у прифронтових районах Донеччини.

П’ятьох їхніх спільників було затримано під час контрдиверсійних заходів української спецслужби у грудні 2022 та на початку весни поточного року.

Цього разу вдалося затримати агентів, які збирали розвіддані про місця базування та переміщення підрозділів Сил оборони на території Краматорського району, повідомляє прес-служба СБУ.

Передусім вони намагались виявити бойові позиції реактивних артилерійських систем HIMARS та передати відповідні координати агресору.

Співробітники СБУ своєчасно викрили, задокументували злочинні дії і затримали обох зловмисників під час виконання ними ворожого завдання.

За даними слідства, "фігурантами є двоє мешканців Донецької та Харківської областей, яких російська спецслужба дистанційно завербувала на початку повномасштабного вторгнення.

Комунікацію з окупантами вони підтримували через свого родича, що проживає у москві та перебуває "на зв’язку" з кадровими співробітниками фсб", – зазначили у прес-службі.

При обшуках за місцями проживання затриманих виявлено мобільні телефони та інші речові докази незаконної діяльності.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі вони перебувають під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Підготував: Сергій Дага