07:52 / 26.04.2023 Происшествия

Група педагогів займалася русифікацією захоплених шкіл у Маріуполі, – СБУ

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Служба безпеки України системно викриває колаборантів, що допомагають агресору запроваджувати російські програми "освіти" в тимчасово окупованих районах України.

У результаті комплексних заходів ще 11 педагогам повідомлено про підозру у добровільній співпраці з окупантами.

Серед них – очільники захоплених українських шкіл та відділів освіти, повідомляє прес-служба СБУ.

Так, "на Донеччині ідентифіковано "директорку" одного із середніх навчальних закладів Новоазовського району.

Вона закликала випускників вступати до російських вишів і в подальшому "присвятити себе" праці на користь країни-агресора.

Крім цього, у Маріуполі викрито колишню вчительку, яка після захоплення міста підтримала загарбників і запропонувала їм свою допомогу у поширенні кремлівського режиму.

За це її призначили "заступником директора" школи № 26.

Одним з перших її рішень на "посаді" – знищення всіх українських підручників, що були у бібліотеці освітньої установи.

Також задокументовано злочинну діяльність очільниці створеного агресором "відділу освіти Маріуполя", – зазначили у прес-службі.

За даними слідства, вона приймала "звіти" від керівників місцевих навчальних закладів щодо організації освітнього процесу за російськими "стандартами".

Наразі цим та іншим фігурантам повідомлено про підозру за ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Стосовно чотирьох з них – слідчі Служби безпеки завершили досудове розслідування і планують направити обвинувальні вироки до суду.

За всіма викритими фактами тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Підготував: Сергій Дага