10:24 / 27.03.2023 Происшествия

Омбудсмен відреагував на резонансну справу про зґвалтування 14-річної дівчини на Закарпатті

Фото: Getty Images/Global Images Ukraine   

Офіс омбудсмена Верховної Ради відреагував на судовий вирок щодо резонансного випадку групового зґвалтування підлітками у селі Верхні Ворота на Закарпатті. Омбудсмен Дмитро Лубінець обіцяє, що цей випадок взято під особливий контроль, буде ретельно проаналізовано дії суду, а також усіх учасників процесу.

Ситуація наступна: спочатку хлопці заманили свою подругу до подвір’я одного з підлітків, а потім до підвалу. Дівчина давно товаришувала з ними, тому пішла. Після чого один з них вдарив дівчину, а потім по черзі зґвалтували її. Усі дії, що вчиняли над потерпілою, підлітки знімали на відео з метою шантажу. Пізніше відео знущань було завантажене в Інтернет та продемонстроване однокласникам в школі.

Про зґвалтування онуки дізналася бабуся, з якою проживає дівчина, та викликала поліцію. На суді усі троє визнали свою провину.

Як думаєте, яке покарання місцевий суд вважає справедливим?

Спочатку суддя Воловецького районного суду присудила хлопцям по п’ять років позбавлення волі, але звільнила від покарання, призначивши усім трьом іспитовий термін на два роки. Суд виніс вирок по ст. 153 (сексуальне насильство, без проникнення), а не 152-й статті (зґвалтування).

При цьому, як з’ясувалося, права дівчини під час судового процесу були грубо порушені - він відбувався за участі адвоката з Центру правової допомоги, інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради. І ця ж сама служба захисту дітей дала ґвалтівникам позитивні характеристики.

Ми ретельно проаналізуємо дії судді. Буде направлений відповідний лист до Вищої ради правосуддя.

Ми ретельно проаналізуємо дії прокуратури. Відповідний лист буде направлено на Генпрокурора та до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Також Офіс омбудсмена проаналізує діяльність місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси дівчинки в суді. Адже, як виявилося, мати одного із хлопців, також являється працівницею тієї служби соцзахисту дітей. Тому є сумніви щодо "неупередженості" та професійності представлення інтересів дівчинки.

До того ж, маю сумніви щодо професійності дій обласного керівництва. Адже подія трапилася ще влітку 2021 року, втім суд виніс вирок по справі лише зараз.

Справа перебуває на моєму контролі. Зафіксовано порушення права дитини на захист та справедливе судочинство. Права неповнолітньої дівчини мають бути поновлені!

Підготував: Сергій Дага