10:43 / 13.01.2023 Происшествия

Керівництво Центру сертифікації насіння у змові з фірмою стягують із держави 4,4 млн грн за посівну, яку провела сама держава

Під час війни відбувається нахабний грабунок країни

Посадовці Державного підприємства, підпорядкованого Фонду держмайна, у змові з приватною фірмою «Ріс груп» через схему фіктивних договорів та судових рішень намагаються стягнути з держави майже 4,4 млн грн. Про це свідчать відповідні ухвали суду, які є у розпорядженні редакції.

Йдеться про ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу», яке підпорядковане ФДМУ та має у своєму розпорядженні в цілому 18 тис. га сільськогосподарської землі, обробляє її та вирощує зернові. 

У 2020 році, у березні, ДП уклало низку фіктивних договорів із приватною одеською фірмою «Ріс Груп». Згідно з умовами одного з договорів, вона нібито засіяла поле площею 97,3 га озимою пшеницею, за що виставила державі рахунок буцімто понесених своїх витрат на суму у понад 874 тис. грн. За компенсацією цих коштів фірма й звернулася проти ДП до суду та виграла першу інстанцію. 

Окрім цього, існує щонайменше ще три подібні рішення Господарського суду м.Києва, однак ці ухвали навіть не містять даних, про які площі нібито оброблених збоку «Ріс груп» земель йдеться. Натомість рішення містять суми компенсацій, що їх  держава тепер нібито винна приватним фермерам. І в загальному це 4,4 млн грн, які суд вже постановив, що ДП має сплатити «Ріс групу». 

Однак, на момент укладання договорів між ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» і ТОВ «Ріс груп» у березні 2020 року, земельні ділянки, про які мова в угодах, вже були оброблені та засіяні самим державним підприємством. 

«Дата договорів 11.03.2020 рік. На цей час поля ДП в Одеській області вже були засіяні. Їх обробку і посівну проводила одеська філія Центру сертифікації насіння. Тобто державним коштом, держава сама все зробила. І ніяких витрат «Ріс груп» не мала. Вони тепер просто хочуть по другому колу фактично вкрасти у державного підприємства 4,4 млн грн. І київське керівництво ДП, здається, не заперечує. Бо з ухвал суду слідує, що юристи ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» жодного разу не з’явилися в судове засідання та не надали жодних пояснень. Я не знаю як це можна інакше трактувати, окрім як наявність змови між керівництво ДП чи Фонду держмайна, що управляє Центром, і фірмою «Ріс груп». Під час війни відбувається нахабний грабунок країни, - зазначив у коментарі менеджер Південного регіону ДП Ігор Лиманський. 

Є підозра, що фіктивні договори, на підставі яких зараз судами були винесені рішення проти держави, насправді у 2020 році навіть не укладалися. А з’явитися фізично ці папірці могли нещодавно з метою саме реалізації фінансові афери та заволодіння державними грошима, припускає він.

Керує сьогодні  ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» Віталій Лазаренко, який так і не відповів на телефонні дзвінки журналістів редакції, котрі намагалися отримати його коментарі.

Станом на 13 січня,  ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» так і не подав жодної апеляційної скарги на рішення Господарського суду.

У зв’язку з цим, додамо, що компанія «Ріс груп» - є фігурантом кількох кримінальних проваджень за фактом розкрадання сільськогосподарської техніки, що належала ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу». Крім того, ця компанія минулого року шляхом самозахоплення фактично привласнила та обробляла майже 700 га землі на Одещині, за користування якою не сплатила ДП жодної гривні

Заснована фірма, згідно з даним Реєстру Мін'юсту, чотирма особами: Михайлом Романенко, Сергієм Божком, Олександром Кучеренко та Валентином Хаджі. В одеських ЗМІ їх називають членами т.зв. "бізнес-політичного клану Порошенка" і приписують їм численні рейдерські атаки, в тому числі на землі СВК "Маяк"