18:33 / 30.04.2022 Происшествия

Окупанти вже готуються організувати "новий Маріуполь", - ЗМІ

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Росія продовжуватиме наступ, насамперед, на Донбасі. Зокрема, армія РФ рухатиметься у бік Слов'янська та Краматорська. Однак спочатку треба захопити Сіверськодонецьк.

Існує серйозна загроза, що це місто окупанти за допомогою масованих обстрілів можуть перетворити на "другий Маріуполь". Таку думку в інтерв'ю німецькому виданню Der Spiegel висловив аналітик Генрі Шлоттман.

На його думку, загарбники можуть розраховувати на початковий успіх, проте захоплення великих територій, особливо великих міст, коштуватиме їм дуже дорого. А війна може затягтись на місяці.

"Я думаю, що короткостроковою метою росіян буде будівництво другого плацдарму на річці Сіверський Донець між Сіверськодонецьком і Слов'янськом у Донецькій області, тобто зміцнення для забезпечення переправи через річку. Вони вже мають плацдарм через річку на південь від Ізюму. І вони спробують оточити українські війська в місті Сіверськодонецьк", – зазначив аналітик.

Зараз армія РФ не атакує місто, а накопичує сили на північний захід від нього. Якщо вони зможуть закріпитися на своїх позиціях, то Сіверськодонецьк буде відрізано.

"Росіяни спробують оточити місто, перш ніж взяти його. Те саме було і в Маріуполі. Я чекаю повторення подібних сцен (як у Маріуполі – ред.). Російська артилерія проводила дуже запеклі бої по міських цілях, з багатьма жертвами серед мирного населення" , – заявив Шлоттман.

Він наголосив, що найважливішим елементом ведення війни окупантами є масове використання важкої артилерії. Проте їм не вдається використовувати цю зброю на повну потужність, оскільки українська армія сповідує тактику мобільності, пересування невеликими групами та постійну зміну місць дислокації.

Подготовила: Нина Петрович