14:09 / 11.08.2021 Происшествия

СБУ заблокувала створення фейкового самоврядування на Запоріжжі

СБУ запобігла новим спробам дестабілізації суспільно-політичної ситуації в південно-східних регіонах України. Зловмисники планували сформувати псевдодержавне утворення у Мелітополі, повідомляє СБУ.

Організатори фейкової «громади» закликали громадян не визнавати українські органи влади.

За даними слідства, декілька місцевих жителів планували створити фейкове самоврядування для розхитування обстановки в регіоні. Для цього вони провели фіктивні «установчі» збори і обрали так званого «уповноваженого громадою».

Щоб залучити до своїх лав «однодумців», зловмисники обіцяли їм звільнення від сплати податків, а також непідсудність органам судової влади України.

Під час слідчих дій правоохоронці виявили у зловмисників:

  • печатки псевдодержавного утворення;
  • комп’ютерну техніку і документальні матеріали із доказами протиправної діяльності.

Вилучені матеріали направлено на експертизу.

У межах кримінального провадження за ч. 1 ст. 353 (самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи) Кримінального кодексу України триває досудове розслідування для притягнення до відповідальності організаторів незаконних дій.

Заходи із викриття правопорушення проводили співробітники Управління СБУ в Запорізькій області спільно зі слідчими Національної поліції та за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.