18:20 / 28.02.2019 Наука и техника

Телескоп Spitzer зафіксував злиття галактик

Нові знімки інфрачервоного космічного телескопа Spitzer зафіксували кілька пар галактик у процесі злиття.

Про це йдеться в повідомленні, опублікованому Лабораторією реактивного руху NASA, передає unian.ua.

Поки що вони не зійшлися остаточно, але вже потужно впливають один на одного гравітацією. Деякі з них утворюють більш великі і яскраві галактики, але для інших таке злиття може означати кінець. Складна гра сил тяжіння завершиться у них майже повною зупинкою появи нових зірок, і галактиці доведеться лише повільно згасати.

Сьогодні злиття переживають лише лічені відсотки галактик, але між шістьма і десятьма мільярдами років тому ці процеси відбувалися значно частіше, коли порівняно невеликі галактики попередніх поколінь зливалися, утворюючи нові і більш великі, які потім еволюціонували і структурувалися. Пошуками таких об'єктів займається спостережний проект GOALS, який за допомогою наземних телескопів досліджував близько 200 пар, що зливаються, і три найбільш цікаві з них потім сфотографували з орбіти за допомогою Spitzer.

Причиною припинення зореутворення в галактиці може бути надмасивна чорна діра, розташована в її центрі. Притягаючи величезні маси матерії, вона поглинає її, а також забезпечує відповідні для народження нових світил умови. Однак при злитті поглинання речовини дірою може різко посилюватися, створюючи вкрай нестабільні умови і турбулентності, які відгукуються потужними потоками та ударними хвилями. Поширюючись до периферії галактики, вони розсіюють матерію і не дозволяють їй згуститися для утворення нових зірок.