00:13 / 31.01.2019 Наука и техника

Магнітне поле Землі мало не зникло мільйони років тому

Якби це сталося, наша планета втратила б атмосферу, а життя на її поверхні було б неможливим.

Близько 565 мільйонів років тому сила магнітного поля Землі скоротилася до найнижчого за всю історію рівня і мало не зникла взагалі. Однак, в той же момент внутрішнє ядро нашої планети затверділо, давши тим самим нове джерело енергії для відновлення магнітного щита "в останній момент".

Такого висновку дійшли вчені з Університету Рочестера, запропонувавши новий погляд на історію формування ядра планети, передає unian.ua. Вважається, що магнітне поле Землі формується саме в ньому. Ядро складається з твердої кулі заліза, оточеної розплавленим металом. Коли планета обертається, рідкий метал теж рухається, генеруючи електричний струм, який у свою чергу, створює магнітне поле.

Без останнього планета була б беззахисною перед сонячними вітрами – потоками заряджених частинок, які прямують від Сонця через всю сонячну систему зі швидкістю в мільйони кілометрів на годину. Якби ці частинки вступили у взаємодію з атмосферою Землі, вони поступово знищили б її, лишивши поверхню планети випаленою пустелею на зразок Марса.

Команда дослідників на чолі з Річардом Боно з Університету Рочестера хотіли з’ясувати, коли ядро Землі затверділо. Для цього вони проаналізували кам’яні породи, які несуть в собі інформацію про геомагнетичне поле. Аналіз зразків, взятих канадському Сет-Ілі в Квебеці вказали на те, що наша планета пережила тривалий період, коли її атмосфера була дуже слабкою. А саме в 10 разів слабшою, ніж сьогодні. Цей період слабкості тривав близько 75 тисяч років. Вчені кажуть, інтенсивність поля в ті часи була настільки низькою, що магнітне динамо було на межі колапсу.

"З еволюцією Землі енергія для підтримки конвекції поступово скорочувалася. Так відбувалося аж до переломного моменту 565 мільйонів років тому, коли інтенсивність магнітного поля була критично низькою. Зростання ядра планети дало нове джерело енергії для магнітного динамо", - пояснили вчені.