10:05 / 21.05.2018 Наука и техника

Астрономи знайшли ще одну планету в Сонячній системі

Астрономи за допомогою даних експерименту Dark Energy Survey виявили новий транснептуновий об’єкт 2015 BP519. Спостереження за орбітою об’єкта показали, що вона сильно нахилена до осі Сонячної системи. На думку дослідників, це могло статися через вплив гіпотетичної планети Х, передає svidok.online.

За оцінками вчених, об’єкт має надзвичайно витягнуту орбіту, малий і великий радіуси якої досягають 35 і 862 астрономічних одиниць (астрономічна одиниця дорівнює середньому радіусу орбіти Землі).
Якщо об’єкт не був захоплений під час міжзоряної подорожі тяжінням Сонця, то він, як і переважна більшість інших транснептунових об’єктів, сформувався разом з Сонячною системою, а орбіта його повинна проходити в загальній площині. Розрахунки показують, що надати їй такий різкий нахил не могла гравітація жодної з восьми “офіційних” планет Сонячної системи – і, можливо, пояснюється впливом таємничої Планети Х.

Раніше вчені заявили про те, що дев’ята планета повинна знаходитися на орбіті з періодом близько 15 тисяч років, а її маса в 10 разів перевищує масу Землі.