19:50 / 22.04.2021 Наука и техника

FIA анонсувала електричну гоночну серію GT

FIA оприлюднила плани щодо введення повністю електричної категорії GT, яка забезпечить значно більшу свободу для технічного розвитку, ніж попередні електричні гоночні серії. Однак це все ще лише концепція, і дата її запуску не визначена, повідомляє electrive.com.

Наприклад, розробка акумулятора має бути в основному необов’язковою - у Формулі Е, яка також санкціонована FIA, вся батарея є стандартною частиною з міркувань витрат. У серії GT лише акумуляторні батареї повинні поставлятися як стандартний компонент компанією Saft, дочірньою компанією компанії Mineral Oil. Акумуляторні батареї потужністю до 87 кВт-год слід збирати з елементарних комірок. Однак для створення більш ефективного автомобіля з легшим акумулятором немає великих можливостей, оскільки вага автомобілів повинна становити від 1490 до 1530 кілограмів.

Система швидкого заряджання потужністю до 700 кіловат повинна бути використана для підзарядки акумуляторів до 60 відсотків їх потужності протягом декількох хвилин під час зупинок.

Максимальна потужність приводу повинна бути обмежена 430 кВт. Виробники повинні мати можливість вибору між приводом на два колеса з двома двигунами або повним приводом з чотирма двигунами. Векторизація крутного моменту, яка заборонена у Формулі Е з міркувань витрат і дозволяє передавати потужність спеціально на окремі колеса, чітко дозволена в Electric GT.

З іншого боку, інші точки системи приводу мають бути вільним на вибір - наприклад, задній привід або повний привід. Також дозволяється векторизація крутного моменту. Таким чином, лише від одного центрального двигуна на задній осі до чотирьох двигунів. Рендери, опубліковані FIA, показують конфігурацію з одним двигуном на колесо.

Виробники автомобілів залежні від того, чи розроблятимуть вони власні моделі, засновані на цій концепції, чи встановлюватимуть E-привід у вже затвердженому гоночному автомобілі GT3 замість двигуна внутрішнього згоряння. Говорячи про GT3, очікується, що автомобілі "Electric GT" приблизно будуть на однлму рівні ефективності з  сучасними гоночними автомобілями GT3. Гонщики будуть трохи швидшими під час розгону або проходження кола в кваліфікації, але, мабуть, трохи повільнішими в гонці. На відміну від Формули E з вуличними трасами, гонки Electric GT повинні проводитися на постійних гоночних трасах.

FIA сподівається, що гоночна серія GT стане більш актуальною для виробників з технічними свободами. "Основними технічними проблемами є розробка акумуляторів, інтеграція акумуляторів в автомобілі та технологія швидкої зарядки", - говорить технічний керівник FIA Ксав'є Местелан Пінон. "Це має вирішальне значення для виробників, які хочуть розробляти дорожні технології, а не покладатися на стандартні компоненти".

Президент FIA Жан Тодт додає, що баченням федерації є "зробити автоспорт лабораторією сталої мобільності". Однак FIA поки не уточнює, як виглядатиме гоночний формат Electric GT і коли мають відбутися перші перегони. Однак деякі виробники дуже зацікавлені в концепції, яка була розроблена за останні півтора року.