16:56 / 09.02.2021 Наука и техника

В Google відповіли на пропозицію ЄС платити за новини

Депутати Європарламенту мають намір врегулювати відносини між ЗМІ та техногігантами Google і Facebook.

Законодавці Євросоюзу хочуть змусити великі технокомпанії на кшталт Google та Facebook платити ЗМІ за новини.

У Google відзначили, ініціатива ЄС "спрямована на досягнення правильного балансу" між видавцями та платформами й компанія готова платити за подальшу підтримку журналістики. У Facebook відмовилися від коментарів. Про це повідомляє Financial Times, передає unian.ua.

Як повідомили виданню депутати Європарламенту, які працюють над законами про цифрові послуги та цифрові ринки, вони можуть наслідувати приклад австралійської влади в питанні відносин між ЗМІ та техногігантами.

За словами депутатів, у міру проходження зазначених законів через парламент ЄС в них можуть бути внесені поправки, які включають аспекти австралійських реформ.

До таких поправок, в тому числі відносяться можливість обов'язкового арбітражу для ліцензійних угод і вимога до техно-компаній інформувати видавців щодо змін в алгоритмі оцінки новин на своїх сайтах.

Мальтійський депутат Європарламенту Алекс Саліба підкреслив, що австралійський підхід до Google і Facebook дозволив усунути «гострий дисбаланс сил на переговорах» з видавцями.

Що цьому передувало

- У червні 2020 року Google анонсував програму ліцензування, згідно з якою компанія готова платити виданням за "високоякісний контент". Тоді техногігант підписав партнерські угоди з виданнями в Німеччині, Австралії та Бразилії.

- У жовтні 2020 року Google оголосив про плани заплатити ЗМІ понад $1 млрд протягом трьох років за новини для нового сервісу компанії Google News Showcase. Тоді зазначалося, що таким чином техногігант намагається уникнути санкцій з боку регуляторів.

- 5 лютого 2021 року Google запустив в Австралії свою новинну платформу News Showcase на тлі ініціативи місцевої влади прийняти Кодекс гравців медіаринку, який зобов'яже Google і Facebook платити австралійським ЗМІ за новини.