22:40 / 28.11.2019 Общество

Уряд обіцяє, що тюрми в Україні стануть схожі на готелі

Міністр юстиції Денис Малюська анонсував масове закриття в'язниць та скорочення кількості персоналу, там де вони не заповнені засудженими.

"У нас немає жодних достовірних даних про те, скільки ув'язнених перебуває в місцях (позбавлення волі) по території України. Ми приблизно розуміємо, що це більше 50 тисяч – можливо 55, можливо 53, плюс-мінус кілька тисяч.

Ми не можемо це адмініструвати. Ми не розуміємо, що відбувається з людьми по всій території України, по всіх установах, у нас немає обліку", - сказав він, повідомляє УНІАН.

Вже запущене програмне забезпечення, в якому буде працювати кожна установа виконання покарань, де будуть обліковуватись ув'язнені особи.

"Це програмне забезпечення дозволить не тільки обліковувати осіб, але й мати інформацію про усі ризики, пов'язані з особою", - сказав міністр.

"Наша перша мета – збільшити кількість типів покарань, які не пов'язані з позбавленням волі.

Друге – врешті-решт зробити нормальні установи, не цей "ад". Сучасна установа для відбування покарань, з усім необхідним сучасним обладнанням, енергоефективна з мінімальною кількістю працівників, коштуватиме її будівництво з нуля близько 300 млн євро на тисячу ув'язнених. Це величезні кошти, не впевнений, що наше суспільство готове в це інвестувати", - розповів він.

Керівник Мін'юсту заявив про намір спробувати дати можливість працювати приватним СІЗО.

"По суті це буде щось на кшталт гарно охоронюваних готелів, де особи, в яких є кошти зможуть перебувати, очікувати вирок суду. За рахунок цих коштів ми частково зможемо покривати витрати і перебування осіб, які перебуватимуть у звичайних слідчих ізоляторах. Спробуємо зробити хоча б на одному пілотному проекті.

Побачимо наскільки ця бізнес-модель працююча і надалі пробуватимемо розширити цей експеримент, якщо він виявиться успішним на всю територію України. Для цього потрібно буде трішки змінити законодавство, але це в наших першочергових планах", - заявив Малюська.

ТЭГИ: