14:21 / 07.11.2019 Общество

Корупція в медицині: як ТОВ "Архімед Медікал" і Микола Романьок виграють тендери

Нещодавно «Стоп Корупція» випустила розслідування про корупцію у медичному закладі Київська міська лікарня №2. Розбираємось у деталях розслідування та схемам, на яких заробляють недоброчесні лікарі.

Є таке явище, як «допорогові закупівлі». Це означає придбання замовником товарів та послуг, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому частини першої статті 20 Закону «Про публічні закупівлі», шляхом проведення «допорогової процедури закупівлі». Тобто, для замовників, за умови, що вартість предмета закупівлі товару чи послуги дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень. Але наші герої зменшують суму тендеру від порогової, розбивши її на дві або декілька часток, і таким чином не проводять прозорий аукціон, пише Lenta.ua. І прозвали цей процес лаконічно - «допороги».

Представники Київської міської клінічної лікарні № 2 нічого нового не вигадали, і скористалися давно знайомою схемою. Вимоги написали під єдиного учасника, подрібнили тендер на два допорогових, відповідно, не провели процедуру відкритих торгів та уникнули дотримання інших норм, передбачених законом України про закупівлі.

А саме, 5 грудня 2017 року славнозвісний медичний заклад оголошує тендер UA-2017-12-05-004018-c на закупівлю наступних медичних матеріалів: атравматичні мазеві пов’язки, гідроколоїдні та губчасті, призначені для догляду за постопераційними опіками, ранами, діабетичними та торфяними виразками, пролежнями тощо. Коштує це все, за документами 199 700 грн. Якраз не вистачає лишень 300 гривень до порогового значення, регламентованого законодавством. А то й не дивно, адже через два дні, 7 грудня 2017 року, ми спостерігаємо у реєстрі новий тендер UA-2017-12-07-002187-a, з аналогічними матеріалами і зазначеною лікарнею, але сума вже поменше – 49 900 грн.

Ці два тендери взагалі нічим не відрізняються один від одного, схожі, як дві краплі води. В описі тендерного завдання зазначені один і той же замовник, одна та сама адреса поставки (вул. Краківська, 13), аналогічна контактна особа – фармацевт Макарова Людмила Григорівна, і навіть торгові марки однакові (Grassolind neutral, PermaFoam, Syspur-derm, Hydrocoll). В міжнародному реєстрі торговельних марок, власником перелічених вище є компанія Pal Hartmann AG.

В свою чергу, тендерний комітет Київської міської клінічної лікарні №2, прописав у специфікації назву конкретних торгових марок. Таким чином, ще на першому етапі закупівлі ми спостерігаємо штучно створений бар’єр, через який ніякі інші виробники, окрім Paul Hartmann AG, не можуть приймати участь в даному тендері. А єдиним переможцем обох тендерів стає компанія ТОВ «Архімед Медікал», котра є унікальним імпортером продукції Paul Hartmann AG в Україні. Зазначимо, що результати обох торгів оголосили в один день – 13 грудня 2017 року, і навіть з різницею в одну хвилину!

Тим часом, у статті 22 закону «Про публічні закупівлі» чорним по білому написано, технічна специфікація не повинна містити посилання на назву конкретної торговельної марки або виробника. Якщо таке посилання є, його повинно обґрунтувати, а у специфікації зазначити виразом «або еквівалент». Але цю норму наші «друзі» з Київської міської клінічної лікарні № 2 проігнорували.

А тепер давайте познайомимось з директором та засновником ТОВ «Архімед Медікал», вітайте Романьок Микола Михайлович. Саме ця персона також значиться у інших схожих підприємствах, таких як ТОВ «Український інститут протипожежної експертизи» та ТОВ «Хелскеа». В свою чергу, ці компанії фігурують у кількох кримінальних провадженнях, пов’язаних з корупцією: незаконне заволодіння бюджетними коштами, виділеними закладам охорони здоров’я на закупівлю медичних виробів за допомогою підроблення сертифікатів відповідності, також надання і використання за бюджетні кошти неякісних медичних виробів, котрим не передбачене гарантійне і сервісне обслуговування.

За юридичними документами компанія ТОВ «Архімед Медікал» виступає імпортером і дистриб’ютором товарів Paul Hartmann AG, але в реальності це підставна структура одного імпортера. Саме ТОВ «Архімед Медікал» замість тендерних комітетів лікарень прописує тендерні завдання, а після цього виплачує «відкати» керівникам медичних закладів.

Зараз Київську міську клінічну лікарню №2 очолює Дороніна Людмила Леонідівна, але раніше, протягом довгого часу, пост головлікаря займав спеціаліст Воронін Анатолій Васильович. В свою чергу, простий службовець має власну квартиру в столиці, житловий будинок на 200 квадратів у Гостролуччі та земельні ділянки (2400 кв м) на Київщині та Кіровоградщині (75300 та 78000 кв м). І це при тому, що зарплатню він мав досить невелику – 250 320 грн. за рік).

Висновки зробити не складно.