09:47 / 19.08.2019 Общество

Гриневич попередили, щоб готувалася до акції протесту через корупцію та сепаратизм у вищій освіті

Міносвіти вже четвертий рік не може провести вибори в одному з університетів

Партія «Патріот» разом із рядом політичних сил та громадських об’єднань оголосила на 20 серпня акцію протесту перед будівлею Міністерства освіти.

Як повідомили у прес-службі партії, учасники акції планують публічно вручити міністру Лілії Гриневич заяву з вимогою навести лад у вітчизняній вищій освіті, зокрема, оголосити вибори ректора у Таврійському національному університеті, які міністерство не може провести вже четвертий рік всупереч Закону України «Про вищу освіту».

Таврійський національний університет імені В.Вернадського, який до окупації Криму базувався у Севастополі, було переведено до Києва у 2016 році з метою забезпечити повноцінну українську вищу освіту студентам з окупованих територій. З моменту переведення вишу до Києва і по сьогоднішній день обов’язки ректора ТНУ ім. Вернадського виконує Володимир Казарін, літературознавець, колишній голова Кримського товариства російської культури та член ради так званого Всесвітнього Російського Народного Собору, який очолює патріарх РПЦ Кирило.

У минулому Казарін неодноразово відзначився проросійськими висловлюваннями: зокрема, в інтерв’ю російському націоналістичному веб-ресурсу «Русская народная линия» (http://ruskline.ru/analitika/2006/02/15/zdes_russkij_duh/) він заявив, що завдяки діяльності очолюваного їм товариства «94 відсотки шкіл Криму – російські» і «Крим поки залишається територією російської культури».

Як йдеться у заяві партії «Патріот», Володимир Казарін з 6 квітня 2014 року є громадянином Російської Федерації. Партія вимагає від міністра Гриневич надати офіційну відповідь, хто узгоджував прийняття на посаду громадянина країни-агресора та чому Міносвіти досі не провело виборів ректора ТНУ згідно з законодавством України.

Текст заяви

Міністру освіти і науки України Гриневич Л.М.

Шановна Ліліє Михайлівно!

У засобах масової інформації піднято важливе питання щодо порушень, які стосуються діяльності Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського. Нам стало відомо, що протягом трьох років, порушуючи Закон України «Про вищу освіту», не було оголошено та проведено вибори ректора ВНЗ і весь цей час його керівником є виконуючий обов’язки ректора Казарін В.П.

У вересні 2016 року більше 350 викладачів і співробітників разом з 3500 студентами українського закладу вищої освіти «Академія муніципального управління» з патріотичних міркувань, з людської позиції - підтримки тих, хто опинився в біді - погодилися приєднатися до Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського, який після окупації Російською Федерацією АР Крим потрібно було евакуювати та перевести на територію материкової України.

Основна ідея була забезпечити навчання для студентів - вимушених переселенців з Криму та готувати українських патріотів - висококласних фахівців для майбутнього перезавантаження Криму після його звільнення від російської окупації.

Замість цього під вивіскою національного університету за три роки Україна отримала в центрі Києва осередок корупції, зловживань, порушення прав людини, шахрайства і фактичного знущання над освітою та наукою.

Вимагаємо від Міністра освіти і науки України, профільного Заступника Міністра освіти і науки України та Директора департаменту вищої освіти надати офіційні пояснення та відповіді з наступних питань:

1. З яких причин та на яких підставах порушено встановлений ЗУ «Про вищу освіту» максимальний термін оголошення та проведення виборів ректора Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського?

2. Яким чином та хто узгоджував призначення на посаду в.о. ректора Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського Казаріна В.П., який з 6 квітня 2014 року є громадянином країни-агресора Російської Федерації і який з 1 січня 2015 року по сьогоднішній день отримує пенсію з російського бюджету?

3. Чому за три роки, незважаючи на десятки звернень студентів та викладачів щодо незаконної діяльності в.о. ректора Казаріна В.П., систематичне грубе порушення ним та його найближчим оточенням українського законодавства, керівництво Міністерства освіти і науки України не вживало жодних заходів по відстороненню Казаріна В.П. від виконання обов’язків ректора національного Університету та не проведено розслідування фактів корупції, зловживань, розкрадання державного бюджету, порушення організації навчального процесу, трудового законодавства, знущання, цькування, булінгу викладачів, співробітників, студентів, які були незгодні з діями керівництва вузу та особисто в.о. ректора Казаріна В.П.?

Також звертаємося з вимогою прийняти невідкладні заходи для відновлення діяльності українського закладу вищої освіти - Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського в рамках чинного законодавства України.

Голова Політичної Партії «ПАТРІОТ» Микола Голомша