19:04 / 13.05.2019 Общество

Влада і суспільство зовсім забули про ув'язнених добровольців, що вже роками знаходяться за гратами

На наступний день після проведення церемонії нагородження «Лицарський Хрест Добровольця» у Сєвєродонецьку, команда організаторів заходу вирушила до невеликого містечка Старобільськ на півночі Луганської області.

Це місто багатьом відоме тим, що у слідчому ізоляторі перебуває колишній депутат від Партії Регіонів Олександр Єфремов. Та, на жаль, повз вітчизняні ЗМІ проходить значно важливіша інформація, що у вказаному слідчому ізоляторі перебувають десятки українських добровольців, пише на своїй сторінці у Фейсбук активістка Оксана Тунік-Фриз.

Вона зазначає, що більшість з них утримуються за ґратами роками, хоча їхня провина у вчиненні інкримінованих їм злочинів досі не доведена.

"Та найстрашніше — навіть не обмеження свободи. Найгірше те, що про цих людей, які були та залишаються героями України та заслуговують принаймні на справедливий суд, банально забули. Забула держава, забули численні міжнародні правозахисні організації, лише формально виконує свої функції система безоплатної правової допомоги. Від Великої України добровольців відділяють не тільки стіни Старобільського СІЗО та кілометри вщент розбитих доріг Луганщини. Їх відділяє стіна людської байдужості, через яку тільки іноді вдається прорватись небайдужим волонтерам, які допомагають хлопцям", - пише активістка та організатор церемонії нагородження добровольців.

Оксана Тунік-Фриз розповідає, що вони з командою волонтерів отримали відповідні дозволи від керівництва Старобільського слідчого ізолятору та провели на території ізолятору захід «Лицарський Хрест Добровольця».

Свою підтримку ув’язненим добровольцям висловили співаки - волонтери Бандерівна та Євген Мацак. Власні чудові вірши прочитала луганська волонтерка надія Нешерет. Слова підтримки і подяку висловила хлопцям доброволець волонтер Наталя Івашко.

"Один з ув’язнених добровольців, боєць «Айдару» Костянтин Києнко-Романюк, був нагороджений орденом «Лицарський Хрест Добровольця». Кожен український доброволець, який за покликом серця взяв в руки зброю для захисту України, заслуговує на пошану та справедливе ставлення до себе", - наголошує активістка.

Вона висловила, також, подяку Слободян Юлії іншим волонтерам з Львівщини за надіслані для хлопців, які у Старобільському СІЗО Великодні паски. Крім інших подарунків, хлопцямпередали книжки відомого українського письменника Василя Шкляра.

"Цей захід у слідчому ізоляторі Старобільська — лише один з наших кроків на підтримку учасників українського добровольчого руху. Ми продовжуємо планову та послідовну роботу з вшанування українських добровольців. Ми розпочинаємо великий проект по юридичній допомозі для наших ув’язнених добровольців. Ми ніколи не забуваємо про тих, хто й зараз знаходиться на передовій, зі зброєю в руках обороняючи Україну. Не задля хайпу, а для відновлення справедливості та перемоги Добра", - заявила організатор нагородження добровольців Оксана Тунік-Фриз.