15:24 / 07.08.2018 Общество

Маріонетки олігарха саботують децентралізацію

04 серпня 2018 року у селі Яблунів, що на Канівщині, поплічники Косюка зірвали сесію, яка мала вирішити питання об’єднання громад. Представники Косюка активізувалися не лише тому, що у селі розташовані його курники, а й тому, що депутат від 197 виборчого округу Владислав Голуб, який лобіює інтереси олігарха, прагне зберегти адмінресурс на майбутні парламентські вибори. Як відомо об’єднання села з містом завадить олігарху продовжувати безперешкодно збагачуватися за рахунок здоров’я громадян, а Голуб втратить важелі в обличчі чиновників Канівської РДА.

Останні три роки на Канівщині тривають перипетії навколо об’єднання населених пунктів у одну громаду. Сесія сільської ради мала б поставити крапку у цьому питанні, але поплічники олігарха не дали її провести. Зокрема, голова районної державної адміністрації Дмитро Шелест, голова районної ради Олег Лактіонов, депутат районної ради, голова фракції «Черкащани» Микола Фесенко (головний лобіст «курників» у районі) та керівник агрофірми «Заповіт Шевченка» Володимир Братаніч завадили депутатам перейти до розгляду порядку денного, здіймаючи галас.

«Особи, які зірвали сесію, діють на дестабілізацію ситуації в районі, ставлячи свої власні інтереси до збагачення вище за законодавство нашої країни та за думку громадян. Це просто неприпустима нахабність», – коментує ситуацію Юрій Гамалій, депутат Канівської міської ради від ВО «Свобода».
Варто зазначити, що міський голова Канева та сільський голова Яблунева планують звернутися до Президента України з вимогою забезпечити виконання закону про децентралізацію, ініційованого самим президентом.

Подібна ситуація відбувається і в Золотоніському районі. Чиновники Золотоніської РДА нівелюють чинним законодавством, бо мають дружні зв’язки із паном Голубом. Обіцяючи забезпечити підтримку нардепу на наступних виборах до Верховної ради, вони просто не мають права об’єднатися із містом чи іншими селами, адже тоді адмінресурс може заспівати по-іншому. За словами Сергія Слинька, директора Черкаського центру розвитку місцевого самоврядування, дивує позиція очільників Золотоніського району. Чиновники   наполягають, що м.Золотоноша має лишатися саме по собі у перспективному плані формування спроможних громад всупереч законодавству.

 Звісно, це - не державницька позиція. Зрозуміло, що чиновники ОДА саботують децентралізацію не лише тому що бояться втратити власні портфелі, а й тому, що не можуть підвести своїх партнерів-олігархів, зокрема Голуба та Косюка.

Іван Федоренко