17:20 / 12.10.2017 Общество

24 грудня у майже 50 ОТГ відбудуться перші місцеві вибори

12 жовтня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провів Голова Комісії Михайло Охендовський.

Розглянувши відповідне звернення Тернопільської ОДА, Комісія встановила відсутність правових підстав для призначення нею перших виборів депутатів Товстенської селищної ради та Товстенського селищного голови Заліщицького району Тернопільської області і оголошення виборчого процесу відповідних місцевих виборів. Рішення прийняте через невідповідність вказаного звернення ОДА вимогам Конституції України та законів України.

З цих же підстав, розглянувши відповідні звернення пʼяти обласних державних адміністрацій, ЦВК встановила відсутність правових підстав для призначення нею додаткових виборів депутатів Павлівської сільської ради, Поромівської сільської ради Іваничівського району та Вишнівської сільської ради Любомльського району (Волинська область),  Шахівської сільської ради Добропільського району (Донецька область), Мирівської сільської ради Томаківського району (Дніпропетровська область), Лугинської селищної ради Лугинського району та Корнинської селищної ради Попільнянського району (Житомирська область), а також Глибоцької селищної ради Глибоцького району (Чернівецька область) та оголошення виборчого процесу відповідних місцевих виборів.

Окрім того, внесено зміни до Порядку призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад обʼєднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів, затвердженого постановою ЦВК від 12 лютого 2016 року № 32.

Розглянувши звернення 17 обласних державних адміністрацій щодо прийняття Комісією рішення про призначення перших місцевих виборів у зв’язку з утворенням об’єднаних територіальних громад (ОТГ), Комісія встановила їх відповідність вимогам Конституції України та законів України, а також Порядку призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів та призначила на неділю, 24 грудня 2017 року, вибори у 49 об’єднаних територіальних громадах (5 міських, 15 селищних,  29 сільських ОТГ). До складу цих 49 ОТГ  увійшли 250 місцевих рад (міських – 7, селищних – 18, сільських – 225).

Зокрема, у Вінницькій області такі вибори відбудуться в 1 об’єднаній територіальній громаді, у Волинській області – в 1 ОТГ, у Дніпропетровській області – в 3 ОТГ, у Запорізькій області – в 2 ОТГ, в Івано-Франківської області – в 3 ОТГ, у Київській області – в 2 ОТГ, у Львівській області – в 2 ОТГ, у Миколаївській області – в 6 ОТГ, в Одеській області – в 2 ОТГ, у Полтавській області – в 7 ОТГ, у Рівненській області – в 1 ОТГ, у Сумській області – в 1 ОТГ, у Херсонській області – в 2 ОТГ, у Хмельницькій області – в 6 ОТГ, у Черкаській області – в 2 ОТГ, у Чернівецькій області – в 4 ОТГ, у Чернігівській області – в 4 ОТГ.

При цьому Комісія оголосила початок виборчого процесу перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів з 4 листопада 2017 року.

Загалом, за попередніми підрахунками у цих виборах зможуть взяти участь майже 347 тис. 400 осіб.

Таким чином, станом на 12 жовтня, у 2017 році перші місцеві вибори відбудуться у 250 об’єднаних територіальних громадах. Зокрема, 29 жовтня 2017 року – у 201 ОТГ, 24 грудня 2017 року – у 49 ОТГ.

Також, розглянувши звернення Волинської ОДА щодо прийняття Комісією рішення про призначення додаткових виборів депутатів сільської та селищної рад обʼєднаних територіальних громад від територіальних громад, що приєдналися до відповідних ОТГ, ЦВК призначила на неділю, 24 грудня 2017 року, додаткові вибори депутатів сільської та селищної рад 2 ОТГ Волинської області. Відповідно, оголошено початок виборчого процесу зазначених місцевих виборів з 4 листопада 2017 року.

З метою забезпечення однакового застосування законодавства України про місцеві вибори Комісія затвердила Порядок призначення додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад від сільських, селищних територіальних громад, що добровільно приєдналися до сільських, селищних об'єднаних територіальних громад.

Окрім того, Комісія своєю постановою погодила підпункт 1 пункту 1 проекту постанови Правління Національного банку України "Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" щодо змін до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492.

Внесено зміни до переліку звичайних та спеціальних виборчих дільниць, утворених на постійній основі постановою ЦВК від 12 квітня 2012 року № 66, та до Переліку одномандатних виборчих округів, утворених на постійній основі постановою ЦВК від 28 квітня 2012 року № 82.

Також Комісія розглянула поточне питання функціонування Державного реєстру виборців.

На завершення засідання внесено зміни до складу територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів, сформованого постановою ЦВК від 6 вересня 2015 року № 230 "Про формування складу обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), міських (міст обласного значення та міста Києва), районних у місті Києві виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів".

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії