15:17 / 27.05.2017 Общество

Сергій Тарута закликав українську молодь не їхати з країни

Народний депутат України Сергій Тарута закликав українську молодь не їхати з країни, тому що Україна має достатні ресурси і потенціал, щоб вже в найближчій перспективі надати молодим людям можливості для різнобічного зростання в Україні. Ця заява була зроблена під час виступу перед студентами і викладачами НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського» з презентацією Доктрини збалансованого розвитку «Україна 2030», ініціатором розробки якої виступив сам парламентарій.

 Як зазначив народний депутат, Доктрина створена в тому числі і для того, щоб молодь не хотіла їхати з країни, щоб надати їй можливості для різнобічного зростання в Україні. «Наше завдання - показати молоді, що не все втрачено і Україна має ресурси, потенціал і можливості стати економічно сильною країною», - сказав Сергій Тарута.

Створення першої версії Доктрини було ініційовано українським бізнесом в рамках об'єднання «Українська бізнес-ініціатива», а потім до її доопрацювання підключилися вчені-економісти з провідних вищих навчальних закладів країни: КНУ ім. Т.Шевченка, НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», КНЕУ ім. В.Гетьмана, Києво-Могилянської академії та Національного університету біоресурсів і природокористування.

 «Цільова аудиторія Доктрини - це, перш за все, молодь. Головна ідея - молодим людям не потрібно очікувати, що хтось проведе реформи в країні. Молодь повинна сама ініціювати зміни і впливати на систему. Доктрина базується на розвитку креативної економіки, і саме молоді відведена головна роль в її становленні», - додала Оксана Жилінська, завідувач кафедри менеджменту інноваційної та інвестиційної діяльності економічного факультету КНУ ім. Т.Шевченка.

В цьому стратегічному документі вперше пропонуються принципи і стратегічні заходи для прискореного економічного зростання України. Для досягнення високих темпів економічного розвитку України потрібна модернізація національної економіки, заснована на людиноцентричній моделі розвитку.

 Академік НАН України, ректор НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського» Михайло Згуровський виділив унікальну відміну представленого документа від інших. «Доктрина - це перший стратегічний документ довгострокового планування в Україні, який базується на детальних і масштабних розрахунках. Ми використовували масиви інформації про Україну, які накопичені в світових базах даних (в КПІ працює відділення Всесвітнього центру даних з геоінформатики та сталого розвитку), сучасні методи математичного моделювання, прогнозування та перевірки гіпотез. Побудова сценаріїв пов'язана з перебором багатьох варіантів змінних, що вимагає колосальних обсягів обчислень. Розрахунки проводилися на базі «суперкомп'ютера» - унікальних обчислювальних можливостей НТУУ «КПІ», - зазначив учений.

 Як зазначив Сергій Тарута, весь цивілізований світ будує довгострокові плани розвитку, але Україна до останнього часу не мала подібного роду документів, хоча ситуація в країні така, що не можна не побачити необхідність стратегічного планування розвитку країни.


 «Ті реформи, які проводить чинна влада, ведуть всіх нас до прірви. Продовження такої практики призводить тільки до продовження продукування неефективності і зростання соціальної напруги в суспільстві. Той макроекономічне зростання і поліпшення, про які нам говорять - це все на папері, а не в кишенях українців. Очікувати реальних реформ і покращення життя від цієї влади - марно», - додав Сергій Тарута.

«За всіма показниками Україна зараз відноситься до групи бідних країн (failed state), згідно з методикою «Форсайт», у нас є тільки 3% -ва ймовірність досягти до 2030 року збалансованого розвитку рівня розвинених країн. Але навіть цю можливість Україні повинна використовувати. Розрахунки показують, що змінивши систему, можна досягти економічного зростання не менше 10% в рік, щоб до 2030 року увійти до ТОП-30 найбільш економічно розвинених країн з ВВП на рівні $ 710- $ 750 млрд і мінімум 50% населення, що відноситься до середнього класу. Україна має колосальний потенціал для розвитку - про це нам говорили всі іноземні політики і експерти, яким ми показували Доктрину», - підкреслив народний депутат.

 Як зазначив парламентарій, необхідними шляхами для досягнення збалансованого розвитку є детінізація економіки, деофшоризацію і дерегулювання бізнесу, боротьба з корупцією, лібералізація податкової політики, модернізація пенсійного забезпечення, впровадження високих технологій, перегляд умов співпраці з МВФ та ін.

 Найближчим часом Доктрина буде представлена на обговорення політикам, експертам і громадянському суспільству, і в міру отримання зворотного зв'язку від них буде доопрацьовуватися. Також в рамках проекту буде створена електронна платформа, де всі бажаючі зможуть обговорити Доктрину, розповісти про своє бачення розвитку країни і дати конкретні рекомендації щодо поліпшення документа.