15:21 / 18.11.2016 Общество

Інвестор і юрист Ігор Кушнарьов: «Вкладайте в здоров'я, сімейне благополуччя і своє щастя»

Сьогодні ми розмовляємо з Ігорем Володимировичем Кушнарьовим - успішним фінансистом, правозахисником, юристом і журналістом.

Як Ви заробили свій перший капітал? Якщо це не секрет, звичайно ж.

Ні, це не секрет. Я б назвав це класикою жанру, нічим я не відрізнявся від звичних на мене підприємців. Як я говорив, гроші заробляти в ті часи було дуже легко, ми просто йшли простою схемою, купували-продавали і отримували прибуток. Після розпаду радянського союзу, всі господарські та фінансові зв'язки були порушені і якраз на зміну добре налагодженим радянським господарським процесам прийшли приватні механізми, які прийшли їм на зміну і це мало хороший комерційний результат.

А потім Ви відкрили на ці гроші підприємства?

Так. Це був так званий первинний капітал. Якщо говорити вже про більш серйозні гроші то це про приватизаційні сертифікати (ваучери), які в той час були випущені, всі напевно, розуміють їх сенс тоді, все майно радянського союзу було поділено серед жителів країни і це майно виражалося в ваучері, тобто кожному дали в руки шматочок його батьківщини. І на свій розсуд людина могла вкласти або продати, дуже було вигідно спекулювати ваучерами і назбиравши певний обсяг цих сертифікатів вкласти їх у велике підприємство, ставши його акціонером. Деякі люди залишали ці сертифікати собі і ставали дрібними акціонерами, а деякі їх продавали таким як я. Ми їх купували тисячами за копійки, а потім вкладали в великі підприємства і ставали акціонерами, і їх можна було перепродавати в три тисячі раз дорожче.

Ви займаєтесь бізнесом не тільки в Україні, а й в Європі, як Ви знаєте, у нас зараз багато органів подібно НАБУ, корупційної прокуратури і їм подібних. Як Ви думаєте, чи в правильному напрямку йде Україна в боротьбі з корупцією?

Спостерігаючи за тими процесами, які відбуваються в Україну, я можу тільки радіти на сьогоднішній день. Самі ідеї і гасла, які висуваються під час цих реформ правильні. Мені не подобається те, що в Європі ці проблеми теж були і є, і вони залишаються. І на сьогоднішній день є політична воля, яка сприяє впровадженню європейського і американського, західного досвіду по боротьбі з корупцією. Інше питання якими темпами і якими методами вдається це впроваджувати. Я вважаю, що сам процес запуску цих реформ це беззаперечно великий плюс.

Ви були вже успішним менеджером... і раптом Ви починаєте займатися правозахисною адвокатською діяльністю. Це розширення сфери інтересів, захист бізнесу чи щось інше?

Все разом в комплексі. З одного боку законодавство сильно змінюється, тим більше з огляду на нововведені реформи. І я хотів би залишатися на «гребені хвилі». Повернуся до того, що в першу чергу потрібно ефективно захищати свій бізнес. Одночасно при цьому, якщо ми робимо це добре і це комусь подобатися, чому б це не продавати. Таким чином розширювати мережу зв'язків і авторитет в комерційному суспільстві. Також є люди, які дійсно цього потребують. Я не можу назвати це благодійністю, але я радий допомагати деяким малозабезпеченим людям, які беззахисні перед законом і свавіллям чиновників. У нас є ряд судів, які ми виграли, в яких ми допомагали простим громадянам, пенсіонерам відстоювати свої права. Я вважаю, що цьому соціально незахищеному населенню ми повинні допомагати в міру своїх можливостей. Нам це цікаво.

Ви є великим бізнесменом, а Ви платите податки?

Звичайно, я плачу досить багато податків. На сьогоднішній день, я є офіційним мільйонером і це задекларовано вже 5 років в моїй особистій декларації юридичної особи. Я за останні 5 років, заплатив дуже велику суму податків. Це десятки мільйонів гривень, які були перераховані в бюджет. Це відображено в моїх деклараціях. У мене є офіційний дохід і я сплю спокійно.

Ви займаєтеся, останнім часом, саме інвестиціями, це основний Ваш бізнес чи лише частина?

Це продовження мого бізнесу. Як я сказав, ми любимо вивчати і створювати свої продукти. І так як ми зіткнулися свого часу з тим, куди правильно, вигідно і без ризику вкласти свої власні гроші, ми вивчили і розробили свої методики. Які могли б бути використані для оцінки того, чи іншого бізнесу і визначення ризиків участі в ньому. У зв'язку з цим, ми напрацювали чималий досвід, особливо зараз це актуально, тому що в світі йде глобальне переформатування фінансових потоків і учасників. Йде розподіл коштів, і перерозподіл всередині банківської системи. А це завжди пов'язано з інвестиціями. З'являються нові цікаві продукти, в яких вигідно брати участь, або з яких потрібно навпаки йти. Це вивчення інформації допомагає нам ефективно вкладати свої гроші і якщо до нас звертаються, як до експертів, люди, які довіряють нам, ми їм даємо чіткі рекомендації, з висновками та обґрунтуваннями. Ми вже розглядаємо глобально різні країни і юрисдикції з урахуванням оподаткування та прибутковості капіталовкладень. Ми видаємо їм довідку або кілька варіантів на вибір, і вони в залежності від свого характеру, світогляду і сімейних обставин приймають рішення.

А Ви працюєте з іноземними партнерами?

У нас дуже багато юридичних компаній, які працюють з нами, як партнери, тому що стиковка юридичних різноманітних каверз, це якраз найскладніше і найважливіше. Ми використовуємо різні банки. Особисто я є агентом банку «Ротшільд» і я маю право діяти від його імені. І банк довіряє тим документам, які я подаю, і які підписую як юрист. За часту, що б стати клієнтом банку «Ротшільд» потрібно побути клієнтом менш респектабельних банків. У клієнта повинна бути своя певна історія, підвищуючи цим рейтинг банку.

Вас багато що пов'язує зі Східною Європою, чому саме цей регіон, а не «Стара Європа»?

Східна Європа в економіці досить молода. Вони теж були переформатовані після розпаду Радянського Союзу, вони нам ближче за менталітетом і орієнтовані на підйом і розвиток. Старий світ більш інертний і консервативний у всіх починаннях.

Тобто, гроші для Вас не найголовніше?

Ні, я ніколи не ставив свої завдання на заробіток грошей будь-яким шляхом. Для мене важливий процес створення, а гроші це інструменти.

В іноземній пресі, майже щотижня, є поради від Уоррена Баффета, та інших успішних інвесторів. Що Ви порадите українцям?

Я б сказав - вкладайте в здоров'я, сімейне благополуччя і своє щастя, тому що це основні цінності, які є у людини. Якщо у людини буде це то, все інше з'явиться автоматично.

Інтерв'ю проводила Олена Ликіна