15:45 / 16.09.2016 Общество

Українські фермери просять ЄС захистити їх від земельних рейдерів

Село Попасне, що на Дніпропетровщині захопили бандити.

16 вересня десятки фермерів Дніпропетровщини пікетували представництво ЄС в Україні, з метою привернути увагу європейського суспільства до масового захоплення бандитами їхніх земель.

Чому саме біля офісу ЄС, а не прокуратури чи МВС? Тому що фермери не вірять українській владі, ГПУ, міліції, бо саме влада покриває рейдерів та не реагує на звернення. Дніпропетровські селяни хочуть привернути увагу європейського суспільства до корупції в Україні, щоб змусити українську владу прийняти закони і вжити такі заходи, які унеможливлять рейдерські захоплення фермерських земель.

«Селяни з Дніпропетровщини погрожують з понеділка 19 вересня розпочати безстрокове голодування перед Адміністрацією Президента України, та обіцяють перекрити всі дороги в області, якщо рейдерські захоплення фермерських земель не припиняться», – про це журналістам повідомила активіст фермерського руху Ала Резниченко.

Останнім часом Дніпропетровська земля палає у рейдерських захопленнях – чи не щодня приходять відомості з тих чи інших районів області про спроби незаконно захопити фермерські паї. «Ми звертались до МВС, до Генпрокуратури - Юрій Луценко особисто обіцяв розібратись, але нічого не змінилось, всі покривають один одного, а бандити продовжують захоплювати наші землі», – жаліються репортерам селяни.

Чергова жертва рейдерів – фермерське господарство «ДАР», що в с. Попасне, Новомосковського району.

Розповідає жертва рейдерського захоплення, Дарадуда Ірина

«Не встиг 3 серпня померти батько мого чоловіка, володар землі, як спадкоємців господарства, членів його сім`ї викликали до голови адміністрації Новомосковського району Павла Селіхова, й представили покупця – Олексія Фредіна, який запропонував за наші 3 тис. га родючого чорнозему суму набагато меншу за вартість землі. Нам сказали, що у випадку відмови в нас будуть великі проблеми. Але справа не в сумі, а в тому, що ми, взагалі, не збирались продавати свої паї, а хотіли продовжувати батьківську справу та працювати на власній землі. Тоді розпочалась рейдерська операція.

Шляхом махінацій із реєстрами Одеського державного реєстратора Світлани Мшар, вони змінюють власника землі, і нашу землю за 1 млн. гривень купує Іванченко Владислав Миколайович. А в нього через два дні, вже за 5 млн. гривень, нашу землю купує Кузнецов Василь Михайлович. Таким чином, шахраї намагаються заплутати хвости, щоб було складніше відслідкувати ланцюжок. Так працює рейдерська схема крупних земельних латифундій, що намагаються підім’яти під себе всі родючі землі.

В результаті, 14 вересня 150 озброєних тітушок із фальшивими документами приїхали в село Попасне виганяти фермерів із їхньої землі. Селяни не змирились із свавіллям та організували самооборону. Якщо бандити не відступлять – обіцяють стріляти на ураження. Крім того, бандити підігнали до ланів свої комбайни, щоб вкрасти вирощений врожай.

Місцеві впевнені, що за цими оборутками стоїть народний депутат, головний латифундист Дніпропетровщини, Вадим Нестеренко – бувший регіонал, який нині розкладає з середини вже Блок Петра Порошенка.

Тим часом, в селі Попасне діти вже кілька днів не ходять в школу – бояться бандитів з автоматами, що вільно ходять по вулицях та лякають місцевих жителів.

Чи усвідомлюють Президент України Петро Порошенко, прем’єр-міністр Володимир Гройсман, Генпрокурор Юрій Луценко, голова МВС Арсен Аваков, голова НАБУ Артем Ситник, на якій тонкій грані зараз перебуває українське селянство? Адже земельні рейдери активізувались по всій країні, і в багатьох районах фермери знаходяться на межі повстання. Лише одному Богу відомо, що стане тим сірником, який запалить вогнище земельної війни.