12:49 / 30.08.2016 Общество

Результати онлайн-опитування «Довіра до поліції – серпень 2016»

Дослідницький центр SPHERA, на замовлення Української асоціації власників зброї, провів експрес онлайн-опитування, яке присвячене довірі до поліції та оцінкам подій за її участі у Кривому Озері, що призвели до загибелі місцевого мешканця.

Опитування тривало 25-27 серпня. Загалом у ньому взяли участь 2100 респондентів, передає "Політика і культура".

Головна мета даного опитування – дослідити ставлення українських громадян стосовно того, якими були основні причини цих подій – чи можна вважати їх випадковістю, яка може статися у будь-якій країні світу, або це системне явище, що свідчить про провал справжнього реформування правоохоронних органів.

Отримані дані підтвердили тенденцію, яка склалася за роки Незалежності: опитані схильні більше не довіряти правоохоронцям, аніж навпаки. Третина респондентів все ж висловили в тій чи іншій мірі довіру поліції, що помітно перевищує довіру населення країни в цілому до міліції. Тим не менш, кількість опитаних, які нині не довіряють поліції, перевищує кількість тих, хто їй довіряє, у два рази.

Абсолютна більшість респондентів заявляє, що події у Кривому Озері, які призвели до трагічного наслідку, вплинуть на рівень їхньої довіри до поліції – вона так чи інакше знизиться.

Більше половини опитаних вважають основною причиною трагічних подій у Кривому Озері загальний провал реформи МВС, яка проводиться нинішнім його керівництвом. Кожен п’ятий такою причиною вважає провал реформи МВС в окремих областях, а не в цілому по країні. Лише невелика кількість респондентів називають те, що сталося, ексцесом виконавця і випадковістю.

Ставлення опитаних щодо того, якими будуть наслідки подій у Кривому Озері для поліцейських, котрі брали в них участь, розділилися. Половина з них вважає, що, навіть за умов доведення вини поліцейських у загибелі місцевого мешканця, вони отримають незначні вироки або ж, що жоден з поліцейських взагалі не буде притягнутий до відповідальності.

Натомість чверть впевнена, що буде проведене закрите розслідування і покарання отримають лише безпосередні учасники трагічних подій.

У повністю відкрите розслідування вірить невелика частина респондентів.

За матеріалами zbroya.info