10:34 / 13.10.2020 Общество

Бердянський тервиборчком, який раніше вписав в бюлетень зняту партію, "отримав по шапці" від ЦВК

Дивовижні порушення виборчого кодексу з боку бердянського тервиборчкому, інформація про які і раніше просочувалася у всеукраїнські ЗМІ, не залишилася без уваги ЦВК - у понеділок, 12 жовтня, Бердянська комісія одноголосно розпущена Центрвиборчкомом.

Головна причина - комісія «сховала» свої незаконні постанови і не віддавала проголосовані документи ні кандидатам, ні навіть центрвиборчкому цілих п'ять днів. Воно й зрозуміло, адже більшість, підконтрольна колишньому меру Бердянська, голові бюджетного комітету часів Януковича, Валерію Баранову, «наголосувала» собі на кримінальну статтю.

Так, наприклад, ТВК просто за власним бажанням додала в бюлетень партію «За Майбутнє», яку очолює у Бердянську Баранов, зняту з виборів судом останньої інстанції, та ще й в обхід законного жеребкування.

Раніше комісія вже програла декілька судів, бо розчищала «галявину» під Валерія Баранова та незаконно намагалася знімати кандидатів на міського голову з виборів.

Зрештою, представники партій і частина членів місцевого виборчкому звернулися в ЦВК, який не зміг проігнорувати такі нахабні порушення закону і своїм рішенням розпустив бердянську комісію в повному складі.

Крім того, не менш унікальним стало і те, що прямо в своїй постанові ЦВК звертається в поліцію, тому що вбачає в діях бердянських колег порушення кримінального кодексу в частині перешкоджання виборчому праву.

Таким чином, куратор «За Майбутнє» «прославив» Бердянськ, але його партія все одно пролітає повз вибори. Самому ж Валерію Баранову, ймовірно, доведеться захищати своїх виборчкомівських підопічних від кримінального переслідування.