10:10 / 22.09.2020 Общество

Навколо Києва виникла гостра проблема будівництва дитсадків

Вишгородський район, як і інші райони, що навколо столиці, років 20 переживає «бум» у розбудові. Це призвело до значного збільшення кількості населення. Багатоповерхівки будуються швидкими темпами, чого не скажеш про інфраструктуру, до якої будівельникам нема діла. Це, у свою чергу, призводить до навантаження на комунальні мережі, дороги та, звичайно, на заклади соціальних послуг. У тому числі виникла потреба в додаткових місцях в школах та дитячих садках. Про останні ми й хочемо повести мову в цій статті.

У вересні 2017 року в м. Вишгород було розпочато будівництво нового дитячого садочку вартістю 80 млн. грн. Фінансується будівництво з державного, обласного та міського бюджетів.

 Крім того, триває реконструкція ДНЗ «Чебурашка», який було розпочато також у  2017 році за кошти обласного та міського бюджету. Його вартість становить 25 млн. грн. 

Завершити зазначені роботи планують до кінця 2020 року, хоч і були обіцянки міського голови «перерізати стрічки» по реконструкції – до кінця 2018 року, а новий садочок здати в експлуатацію у травні 2019 року.

Добудова дитячого садка «Чебурашка» у м. Вишгороді

       Будівництво дитячого садка у м. Вишгороді

У селі Козаровичі повинен з’явитися новий дитячий садок площею близько 700 кв.м. на 75 місць вартістю майже 36 млн. грн. Роботи по будівництву розпочалися також у 2017 році та, здавалось би, що відносно не великий по площі садочок можна було б і за рік збудувати, але ні… Садочок не приймає дітлахів і до цього часу. Сільський голова запевняє, що до кінця цього року закінчать врешті-решт довготривале будівництво. Проте, на даний час, на будівельному майданчику роботи не проводяться.

      Будівництво дитячого садка у с. Козаровичі

У Нових Петрівцях замахнулися на будівництво одного з найбільших дитячих садочків у Київській області - понад 7000 м2! на 230 місць, яке розпочалося у другій половині все того ж 2017 року за кошти сільського бюджету. Сільська влада одразу попередила односельчан, що будівництво триватиме довго, щонайменше 5 років, причина - великий розмір та відповідно дорога для сільського бюджету вартість. 

Будівництво здійснюється переважно за кошти села. Цього року передбачено виділення 20 млн з держбюджету. Тому є шанс закінчити роботи раніше задекларованого строку - до кінця цього року.                                              

      Будівництво дитячого садка у с. Нові Петрівці

На початку 2019 в селі Синяк розпочато будівництво садка на 75 місць, вартість 36 млн гривень. Проект на будівництво такий самий, як і в Козаровичах. 

Станом на сьогодні будівельна готовність дитсадка -  30%. 

Очікується, що роботи буде завершено у кінці наступного року.                                                                 

Будівництво дитячого садка у с. Синяк

Причина такого довготривалого будівництва всіх вищеназваних садків одна - відсутність належного фінансування. 

Дитячий садок – місце, де будуть проводити час діти та отримувати дошкільну освіту та виховання. Тож сподіваємось, що фінансування на зазначені об’єкти буде вчасним, роботи виконані якісно та свої двері для вихованців новозбудовані дитячі садки відкриють в найкоротші терміни.